Huizenprijzen blijven stijgen ondanks coronacrisis

De gemiddelde woningprijzen in Nederland lagen de afgelopen drie weken 12% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De recessie die ontstaat door het coronavirus leidt nog niet tot een daling van de prijzen in het land. Wel daalde het aantal verkochte huizen sterk en boden meer huizenbezitters hun woning aan. Hierdoor hebben woningzoekers sinds lange tijd weer meer keuze. Dit blijkt uit de nieuwe maandelijkse woningmarktbarometer van Colliers International.

Vooral om praktische redenen worden nu minder woningen verkocht. Makelaars kunnen lastig bezichtigingen organiseren en potentiële kopers blijven het liefst veilig thuis in plaats van een ander huis te zoeken. Hierdoor wisselden tussen 23 maart en 12 april maar liefst 43% minder huizen van eigenaar dan in dezelfde weken vorig jaar.

Meer keuzevrijheid huizenkoper
In dezelfde periode kwamen er juist een kwart meer nieuwe woningen op de markt. Het aantal Te Koop-borden steeg met 12.500 naar 62.500. Na een historische dip in het woningaanbod komt er dus weer wat meer keuzevrijheid voor de consument.

Nu of nooit
Opvallend is dat huishoudens fors meer kwijt zijn voor een huis dan een jaar geleden. Een woning werd gemiddeld 12% duurder en de vierkantemeterprijs steeg naar € 3090. ‘De licht toenemende hypotheekrente kan een verklaring zijn voor de prijsstijging’, vertelt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek Colliers. ‘Hierdoor kunnen mensen het nu-of-nooit-gevoel krijgen, of in elk geval denken nu-of-voorlopig-niet.’

Overbieding in Amsterdam daalt fors
In de laatste drie weken werd bijna de helft van de huizen verkocht boven de vraagprijs. Huizenkopers boden gemiddeld € 3680 meer om aan een woning te komen. Vorig jaar lag de verkoopprijs nog € 820 onder de vraagprijs. Wel is er sinds vorige week een dalende trend te zien. Uitschieter is Utrecht, waar huishoudens bijna € 11.000 meer wilden betalen. In Amsterdam is juist een forse daling te zien en nam de overbieding af van bijna € 23.000 naar € 8000.

‘Afhankelijk van de economische schade en werkloosheid verwachten wij voor dit jaar een verandering in de huizenprijzen tussen de +3% en –5%’, zegt Verwoerd. ‘De huidige ingrepen van de overheid voorkomen de extreme daling zoals we die zagen in de periode 2009–2013.’