High Potentials 2018: Wouter Truffino, ConTech & PropTech

Wouter Truffino is uitgeroepen tot ‘The top 10 International PropTech Influencers 2017’ en staat in de lijst van de 50 Toekomstmakers van Nederland.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Hij is de founder en ceo van Holland ConTech & PropTech en ondersteunt organisaties die technologie, innovatie en digitale transformatie willen gebruiken om meer winst en nieuwe business te genereren, waardoor toekomstbestendige organisaties worden gecreëerd.

Truffino heeft een energiek Nederlands ecosysteem opgezet; bestaande uit meer dan 60 bedrijfsleden & partners en meer dan 70 start-up & scale-up leden. Het netwerk helpt alle bestuurders, first-movers en innovators, zodat zij gezamenlijk in de bouw- en vastgoedsector aan de slag kunnen met succesvol innoveren.

Wat hoopt u dat de belangrijkste gebeurtenis wordt in uw carrière in de komende vijf tot tien jaar?
Het zou waanzinnig zijn als onze sector bovenaan de lijst staat van sectoren die het meest nieuwe technologie omarmen, innovatief zijn en het maximale rendement halen uit digitalisering.

Als u niet in het vastgoed was beland, in welke andere sector was u dan waarschijnlijk werkzaam geweest?
Ik heb een aantal maanden gewerkt als innovatieconsultant voor onder andere de luchtmacht, financiële dienstverlening en energiewereld. Daarnaast sta ik nog af en toe op het podium om mijn verhaal te vertellen over ‘De 6 geheimen van succesvol innoveren’. Waarschijnlijk had ik dit veel meer gedaan als ik niet met Holland ConTech & PropTech was gestart.

Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Doorzettingsvermogen en dat ik een verbinder ben. Ik word er echt gelukkig van als ik de juiste mensen of bedrijven met elkaar in contact heb weten te brengen, waardoor nieuwe business ontstaat. Mijn doorzettingsvermogen kan ik goed gebruiken om een nieuw bedrijf op te zetten. Ik maak lange dagen, en dat kan alleen als het energie oplevert.

Wat is de meest gebruikte app op uw telefoon?
Linkedin, dat zal niemand verbazen die mij volgt. Linkedin is het socialemediakanaal waarbij we de meeste verbinding krijgen met ons netwerk.

Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
Ik zou haast willen zeggen: ‘hoe niet?’ Er gaat een enorme transitie plaatsvinden. Dat zie je alleen al aan het enorme aantal proptech (property technology) start-ups dat bezig is met allerlei digitaliseringsoplossingen. Ik denk dat de first-movers uit onze sector als eerste een slag slaan. Daarna zal er een consolidatieslag plaatsvinden tussen allerlei start-ups, die een aanvulling zijn op elkaar. Je ziet nu namelijk een aantal start-ups met een deeloplossing in plaats van een totaaloplossing. Het interessante is dat menig boardroom digitalisering of innovatie op de agenda heeft staan. De grote vraag blijft: hoe gaat mijn organisatie ermee aan de slag en welke stappen kan ik zetten? Zodra daar een oplossing voor is gevonden en bedrijven echt concreet aan de slag gaan, dan kan de digitalisering wel eens in een rap tempo invloed hebben op vastgoed.

Gelooft u in smart buildings?
Jazeker. Zie wat er op dit moment gebeurt in commercial- en residential vastgoed. Het gaat vooral om het bouwen van communities waar werknemers of mensen bij willen horen. Mensen met elkaar verbinden wordt dé uitdaging van de komende jaren.

Wat is de mooiste of spannendste klus waar u tot nu toe aan hebt gewerkt?
Op dit moment ben ik bezig om een accelerator te ontwikkelen voor de vastgoedsector. Dit willen we doen met geld uit de markt en het moet een recuring renevue model worden. Niet eenvoudig, maar wel heel interessant als het lukt.

Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Als ik dit schrijf, ben ik samen met mijn gezin op wintersport in Val Thorens. Het is heerlijk om te genieten van de ijle lucht, de bergen, de sneeuw en de tijd met elkaar. Ik neem mee dat alleen maar hard werken niet genoeg is. Rust en reflectie dragen ook bij aan het succes.

What keeps you ticking?
Tony Robbins keeps me ticking. Ik ga in april voor de derde keer naar deze belangrijkste managementgoeroe van de wereld toe. Het is heerlijk om een aantal dagen bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling en business development.