High Potentials 2018: Niraj Sewraj, BPD Gebiedsontwikkeling

Niraj Sewraj studeerde Real Estate & Housing aan de Technische Universiteit van Delft. Hij is stadsontwikkelaar bij BPD Gebiedsontwikkeling. Hiervoor was hij werkzaam bij Deloitte Real Estate & Partnerships, Pakhuis de Zwijger en als zelfstandig ondernemer. Hij heeft ervaring met innovatie, kennis- en conceptontwikkeling en het vormen van samenwerkingen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Wat hoopt u dat de belangrijkste gebeurtenis wordt in uw carrière in de komende vijf tot tien jaar?
Het ontwikkelen van spraakmakende woningbouwprojecten. Plekken waar iets verrassends gebeurt. Inspiratie haal ik uit het kijken naar andere sectoren die de wereld blijven verrassen om te overleven. Sectoren die vastgoed, diensten, producten, technologie en beleving samenbrengen om nieuwe gebruikerservaringen te realiseren. Dit creëert waarde en levert nieuwe businessmodellen. Zo zie ik ook kansen voor het product wonen.

Als u niet in het vastgoed was beland, in welke andere sector was u dan waarschijnlijk werkzaam geweest?
Innovatie-consultancy voor corporates en start-ups.

Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Mijn doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en verwondering voor ontwikkelingen buiten het vastgoed.

Wat is de meest gebruikte app op uw telefoon?
Mindmeister, Spotify, LinkedIn, FD en Sprout

Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
Talloze technologische ontwikkelingen veranderen de gehele vastgoedketen. Dit zien we terug in het gezamenlijk opwekken en delen van energie om kosten te besparen, shared ownership via blockchain, IoT dat helpt bij het meten van de luchtkwaliteit en real time bezetting voor een gezonde omgeving en BIM en big data voor scherpere risicobeheersing. Dit betekent dat vastgoedontwikkeling vandaag, nog meer dan voorheen, aandacht vraagt voor het goed vormgeven van openbare ruimte, architectuur, interieur, menselijke maat en services als onderdeel van een beleving. Een set aan nieuwe basics van het vak!

Gelooft u in smart buildings?
Smart buildings hebben de toekomst, omdat technologie functioneert als drager voor verregaande vormen van gebruiksgemak en beleving. Tegelijkertijd levert technologie inzicht in de prestaties van vastgoed. Daarbij is technologie flexibel en schaalbaar. Vastgoed gaat tegenwoordig over meer dan een dak boven het hoofd, status of uitstraling, maar wordt een onderdeel van een totaalpakket aan services. Het geheel aan (gebruiks)activiteiten, techniek en vastgoed vormt een lerend ecosysteem waarin continu gewerkt wordt aan verbetering om plekken te realiseren waar gebruikers makkelijker, slimmer, gezonder en daarmee hopelijk gelukkiger kunnen werken, wonen of ontspannen.

Wat is de mooiste of spannendste klus waar u tot nu toe aan hebt gewerkt?
Mijn eigen start-up opzetten was erg bijzonder. Ik heb veel geleerd, vooral over mijn positieve en minder positieve kanten. Het was best confronterend, maar enorm leuk en leerzaam. De mooiste klussen komen nog in mijn job als stadsontwikkelaar bij BPD, waar ik samen met anderen vorm mag geven aan de stad.

Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Energie en inspiratie om weer fris tegen zaken aan te kijken

What keeps you ticking?
Always pushing the boundaries! Veel zaken kunnen beter, dit kost tijd en energie, maar is ook erg leuk. Vernieuwende ideeën genereer je door te doorgronden, verdiepen, verbinden en over je eigen vakgrenzen heen te kijken. Dit doe je niet alleen, maar samen met anderen. Alleen de gedachte al om hier succesvol in te kunnen zijn geeft een kick!