High Potentials 2018: Fokko Dekker, ING Real Estate Finance

Fokko Dekker is vice president bij een van de grootste vastgoedfinanciers wereldwijd, ING Real Estate Finance.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Daar is hij verantwoordelijk voor het verstrekken van financieringen aan institutionele investeerders in de Nederlandse vastgoedsector. Hij heeft in de afgelopen twee jaar voor meer dan € 1 mrd aan vastgoedfinancieringen gesloten, waaronder financieringen voor grote vastgoedspelers als Blackstone, Merin en Woonhave.
 
Het belangrijkste de komende jaren?
Er gaat de komende jaren in de vastgoedsector en de financieringswereld veel veranderen. Als begin dertiger hoop ik een van de jongeren te zijn die ING REF de komende jaren door het gewijzigde speelveld kunnen loodsen.
 
Als u niet in het vastgoed was beland, dan...?
Mijn vader was werkzaam in dit vakgebied, dus de liefde voor het vastgoed is er met de paplepel ingegoten. Wanneer ik niet in het vastgoed was beland, was ik de financiële markten ingegaan, bijvoorbeeld als beurshandelaar.
 
Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Met mijn enthousiasme en klantgerichtheid trek ik beleggers over de streep om voor ING te kiezen als financier.
 
Meest gebruikte app?
Momenteel Funda om een mooi nieuw huis te vinden in Amsterdam! En Pinterest is een heerlijke app waar je op een zeer gebruiksvriendelijke manier je eigen moodboard kunt samenstellen op bijvoorbeeld interieurgebied.
 
Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
Ontzettend! De laatste jaren is er zo’n slag gemaakt in data vergaren en dit omzetten in bruikbare output. Digitalisatie zal voor structurele veranderingen zorgen in de makelaardij, het taxatielandschap en de financieringswereld. Er zal een immense efficiencyslag gemaakt worden en er zal een volledig nieuw speelveld ontstaan in veel vastgoedsectoren.
 
Spannendste klus?
De eindverantwoordelijkheid voor de financiering van het nieuwe ING-hoofdkantoor en de Merin-kantorenportefeuille springen er voor mij uit.
 
Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Rust en inspiratie.
 
What keeps you ticking?
De drive om mooie deals te sluiten!