High Potentials 2018: Alexander Buijs, CBRE

Alexander Buijs is senior director Residential Capital Markets bij CBRE.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 23 maart 2018

Spannendste klus?
Dat is de volledige opbouw van de woningadvisering binnen CBRE. De inhoudelijke kennis en toegevoegde waarde die we daarin hebben opgebouwd, is denk ik onderscheidend. Dit komt tot uiting bij mooie nieuwbouwtransacties die we mogen begeleiden, zoals onlangs The Valley (namens OVG) of Grotius (namens Provast).

Als u niet in het vastgoed was beland, dan...?
Ik ben mijn carrière begonnen bij een trading platform voor vastgoedderivaten in Londen. Dit was interessant, maar het trekt me veel meer om juist dichter bij de stenen te zitten en bij mooie, spraakmakende projecten betrokken te zijn.
Als ik niet in de woningmarkt actief zou zijn, dan zou ik een rol willen spelen in het creëren van interessante beleggingsmogelijkheden in nieuwe, hernieuwbare energievormen. Een markt in sterke ontwikkeling, die ook overeenkomsten heeft met het vastgoed.

Meest gebruikte app?
De bel- en mail-apps staan met stip bovenaan. Een nieuwe app die ik sinds kort ook gebruik is Tydlig, een handige rekenapp om bijvoorbeeld snel beleggingswaardes voor nieuwbouwwoningen in te schatten.

Gelooft u in smart buildings?
Dit vind ik een containerbegrip, net zoals duurzaamheid. De technologische ontwikkelingen gaan zo hard dat dit ook sterk de gebouwde omgeving zal beïnvloeden, misschien wel sneller en in grotere mate dan soms nog gedacht.

What keeps you thinking?
Momenteel hoe weinig er wordt gedaan om de tekorten aan betaalbare huurwoningen op te lossen in een marktsituatie waarin langetermijnkapitaal juist goed beschikbaar is. Er wordt gepoogd betaalbaarheid te garanderen door meer lokale regelgeving, veelal zonder de implicaties hiervan te verwerken in bijvoorbeeld grondprijzen of duurzaamheidsambities. Dit zet me wel aan het denken.