Meer dan een derde van de inwoners van Heerlen die vanaf hun vestiging in de Limburgse stad een bijstandsuitkering hebben is afkomstig uit andere delen van het land. Voor Ron Meyer, directeur Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN)reden om ervoor te pleiten dat rijke gemeenten meer sociale woningen voor hun eigen inwoners met lage inkomens bouwen.
Tijdens de tweede themadag van de Academie voor Sociale Stedelijke Ontwikkeling presenteerde NPHLN onderzoeker Dennis Martens zijn rapport over de concentratie van armoede in Heerlen(-Noord).
Heerlen heeft de laagste SES-WOA-score van Nederland (in normaal Nederlands: de gemeente met de meeste armoede). 16 van de 23 Heerlense wijken zijn officiële ‘lage SES’-wijken. Heerlen kan dus niet zo makkelijk ‘mengen’. Daarbij helpt de hoge mate van verhuisbewegingen niet, in het bijzonder in Heerlen-Noord. De afgelopen 10 jaar kwamen er 32.000 mensen wonen van buiten Heerlen. Er vertrokken (bijna) net zoveel mensen.
Uitkeringsafhankelijkheid
Mensen die naar Heerlen verhuizen, hebben bovengemiddeld vaak met armoede te maken. Kijken we specifiek naar de meest recente cijfers (2021) dan zien we dat in totaal 38 procent van de naar Heerlen verhuisde volwassenen een laag inkomen heeft. 18 procent is afhankelijk van een bijstandsuitkering en 10 procent heeft een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit aandeel van 38 procent ligt fors hoger dan in andere NPLV-gemeenten. In deze 20 steden en focusgebieden waar de Rijksoverheid de leefbaarheid en sociale veiligheid wil vergroten, ligt het aandeel laag inkomen gemiddeld op 27%, het aandeel bijstand op 6% en 3% arbeidsongeschiktheid.
Lees ook: Minder asfalt en zwembad in kerk: Heerlen trapt vernieuwing centrum af
Mensen die van buiten Heerlen naar Heerlen verhuizen, komen per definitie uit rijkere gemeenten. Heerlen heeft immers de laagste SES-WOA score van Nederland. Ongeveer een derde van de instroom van mensen met een bijstandsuitkering komt echter uit gemeenten met positieve SES-scores. Dat zijn gemeenten met veel hogere WOZ-waarden. Soms tot wel drie keer zo hoog.
Sterkste schouders
Voor Ron Meyer, directeur NPLHN en oud-voorzitter van de SP, zijn de cijfers reden om er nogmaals op te hameren dat wat hem betreft de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. 'Rijke gemeenten moeten meer sociale woningen bouwen voor hun eigen mensen met lage inkomens'
De 20 NPLV-focusgebieden
- Amsterdam Zuidoost
- Amsterdam Nieuw-West
- Arnhem Oost
- Breda Noord
- Delft West
- Dordrecht West
- Den Haag Zuidwest
- Eindhoven Woensel-Zuid
- Groningen Noord
- Heerlen Noord
- Leeuwarden Oost
- Lelystad Oost
- Nieuwegein Centrale-As
- Roosendaal-stad
- Rotterdam Zuid
- Schiedam Nieuwland-Oost
- Tilburg Noordwest
- Utrecht Overvecht
- Vlaardingen West
- Zaandam Oost