Minder asfalt en zwembad in kerk: Heerlen trapt vernieuwing centrum af

De gemeente Heerlen heeft een woon-winkelpand aan de Geleenstraat 40-42 aangekocht van een particuliere belegger. Het is de eerste stap in de grootschalige gebiedsontwikkeling waarbij zelfs een zwembad in een leegstaande kerk is voorzien.  

Het centrum van Heerlen moet een aantrekkelijker en plek worden voor bewoners en bezoekers. Daartoe wil de gemeente met partners investeren in nieuwe woningen, asfalt vervangen door goen en voorzieningen creëren zoals een nieuw stadskantoor, zwembad en poppodium. Daarnaast onderzoekt Zuyd Hogeschool een verhuizing van Nieuw Eyckholt naar de binnenstad.

Kerk wordt zwembad

Het  nieuw te bouwen zwembad is voorzien in de leegstaande Sint-Franciscus van Assisiëkerk aan de Laanderstraat in hartje Heerlen. De haalbaarheid heeft de gemeente de afgelopen maanden onderzocht.De omvang van het gebouw blijkt geschikt voor een zwembad. Ook verkeert de kerk bouwkundig in een redelijk goede conditie en is een het realiseren van een zwembladklimaat technisch mogelijk. De gemeenteraad kan hierover begin 2024 een besluit nemen. De kerkdeuren moeten medio 2026 opengaan voor de eerste duik.

Lees ook: Corio Center Heerlen overgedragen aan Meerdervoort

De uiteindelijke aankoop van Geleenstraat 40-42 nam uiteindelijk 1,5 jaar in beslag, onder andere omdat er sprake was van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat gemeente de eigenaar, de particuliere belegger Arnout van der Swaluw, € 541.000 betaalde voor het pand. Van der Swaluw geniet enige bekendheid als succesgoeroe voor startende beleggers. Met het pand in Heerlen maakt hij een mooi ritje: in 2021 betaalde hij er zelf € 287.500 voor. 

Verkoper werd bijgestaan door Spauwen|Werrij en Boels Zanders (juridisch).