HFB en Waal partners van Madaster

BIM bureau HFB en ontwikkelende bouwer Waal hebben beiden een partnerovereenkomst getekend met Madaster Services. Zij leveren daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling van Madaster. 

Madaster is het kadaster voor materialen. Grondstoffen zijn schaars en moeten om die reden goed worden gedocumenteerd zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Registratie in het Madaster platform geeft materialen een identiteit waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen.

Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat informatie over de kwaliteit en de herkomst van de materialen en hun huidige locatie. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.

'Met HFB voegen we een innovatieve partner toe aan ons netwerk. We kunnen een digitaliseringsslag maken op het gebied van de registratie van materialen en producten binnen de gebouwde omgeving in Nederland. Dat geeft een impuls aan de circulaire economie,' zegt Martijn Oostenrijk, directeur Madaster Services.

'Wij zijn bijzonder trots op ons partnerschap met Madaster en vinden het de verantwoordelijkheid van de hele vastgoed sector om dit initiatief te omarmen', zegt Sharif Ben Chamach, Partner HFB.

Robert de Pagter, Waal: 'Virtueel bouwen is voor Waal de oplossing om duurzaam en efficiënt produceren mogelijk te maken. Dankzij de toepassing van 3D-BIM in onze ontwerp- en realisatieprocessen zijn we in staat de data van materialen, hoeveelheden en afmetingen inzichtelijk te maken. Met Madaster leggen we deze data vast voor toekomstig gebruik. Zo kunnen we de bij ons beschikbare data beter benutten in de life cycle van gebouwen en onze huidige ontwerp- en productietechnieken verbeteren. Slim ontwikkelen en bouwen, daar gaat het om.'

Waal gaat Madaster toepassen op het project Green Lab in Den Haag (zie foto). Dit project wordt in opdracht van Van der Vorm Vastgoed turn key ontwikkeld en gerealiseerd. Voor Van der Vorm Vastgoed biedt het materialenpaspoort van Madaster een toekomstige tool in de beheers- en vastgoedstrategie van het gebouw.