Grote bedrijven krimpen kantoorruimte steeds verder in

Thuiswerken is de trendfase allang ontstegen, vandaar dat grote werkgevers kantoorruimte blijven afstoten.

Het Financieele Dagblad deed een rondgang langs 28 grote kantoorgebruikers, zoals overheden en verzekeraars, en concludeert dat deze werkgevers continu vierkante meters ruimte schrappen. Zo sloot de gemeente Amsterdam vorig jaar een pand aan de Jodenbreestraat een kantoor met 1200 werkplekken en in maart van dit jaar werd de huur opgezegd van een kantoor aan de Weesperstraat, goed voor 700 werkplekken. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam meldt dat 20% van alle kantoorruimte die het hoofdstedelijk bestuur benutte, is geschrapt.

Werkgevers roepen hun personeel na de coronaperiode ook niet meer strikt terug naar kantoor, al zijn er uitzonderingen. Thuiswerken is een gebruikelijke arbeidsvoorwaarde geworden en daaraan willen werkgevers in de huidige krappe arbeidsmarkt niet tornen. De kantoorbezetting is zo drastisch gedaald, dat werkgevers inmiddels tienduizenden vierkante meters in ruimte terug zijn gegaan.

ING leverde sinds de coronatijd nog eens 8% van zijn kantoren in. De accountants en adviseurs van PWC sluiten kleinere kantoren in Enschede en Alkmaar, ingenieursbureau Arcadis kiest voor een kleiner kantoor in Arnhem en wil van vier verdiepingen in Den Bosch af en KPN vertrok eerder al uit zijn pand aan het Haagse Maanplein.

Vijfde minder kantoren nodig

CBRE concludeert op basis van een in juli gepubliceerd onderzoek, dat bedrijven de komende jaren door thuiswerken een vijfde minder kantoorruimte nodig hebben. Het aantal van zeven werkplekken per tien medewerkers zou volgens CBRE terug kunnen gaan naar vijf op tien. In de eerste helft van dit jaar werd voor € 600 mln aan kantoren verkocht. Dat is de helft van het vijfjarig gemiddelde, stelt CBRE.