Wolters Kluwer roept werknemers terug naar kantoor

Werknemers van uitgever Wolters Kluwer worden vanaf septemeber verplicht weer vaker ter plekke op kantoor te komen werken. Het uitgeversbedrijf is hiermee een van de eersten, blijkt uit een rondgang van het FD. Andere bedrijven kijken de kat uit de boom. 

Thuiswerken lijkt een normale arbeidsvoorwaarde te zijn geworden. De meeste werknemers zijn niet snel geneigd dit in hun ogen verworven recht weer op te geven. Dat is terug te zien in de bezetting van kantoren. Afgelopen juli kwam uit een onderzoek van CBRE naar voren dat meer dan de helft van de ruim honderd ondervraagde grote bedrijven de komende vijf jaar verwacht minder vierkante kantoormeters nodig te hebben. Zij denken dat het aantal werkplekken daardoor terugvalt van de huidige zeven bureaus per tien medewerkers naar iets meer dan vijf op tien werknemers. Deze ontwikkeling zorgt onder meer voor enige terughoudendheid bij investeerders in de kantorenmarkt.

Maar nu is er dus een grote onderneming die de thuiswerktrend probeert te keren. Het beursgenoteerde  Wolters Kluwer scherpt als een van de eersten zijn wereldwijde thuiswerkbeleid aan, zo staat in het FD. Er komt een kantoorplicht van acht dagen per maand voor de 22.000 werknemers om een beter evenwicht te bewerkstelligen en de onderlinge samenwerking te verbeteren. Voor de driehonderd topmanagers van het bedrijf geldt vanaf september een kantoorplicht van twee dagen per week. Over sancties bij het niet nakomen van de verplichting wordt overigens niet gerept.

Uit de rondgang van de krant onder 28 grote kantoorgebruikers, zoals banken, adviesbureaus en verzekeraars, komt verder naar voren dat alleen maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en advocatenkantoren Stibbe en Houthoff een kantoorplicht hebben ingevoerd. Bij Houthoff mag personeel nog maar maximaal twee dagen per week thuiswerken. Dat geldt alleen voor werknemers die langer dan zes maanden in dienst zijn. De advocaat-stagiairs moeten fulltime op kantoor aanwezig zijn.

De andere ondervraagde werkgevers houden het voorlopig bij een advies. Vier jaar na het uitbreken van de coronapandemie willen ze wel grenzen stellen aan het thuiswerken, maar durven zij werknemers vaak niet te verplichten naar kantoor te komen, zo komt uit het FD-onderzoek naar voren. Dat zou mede komen vanwege de krappe arbeidsmarkt. Als thuiswerken wordt ingeperkt zouden werknemers makkelijk voor een andere werkgever kunnen kiezen. Dat houdt veel bedrijven vooralsnog tegen.

Laatste nieuws

Evenementen