Grondbeleid middeldure huurwoningen ontbreekt grotendeels

Slechts 17% van de gemeenten heeft specifiek grondbeleid voor middeldure huurwoningen.

Dit blijkt uit een nieuwe benchmark die de Stec Groep heeft opgezet. Daaruit blijkt ook dat de vier grote steden het verst zijn met hun inzet om middeldure huurwoningen te laten realiseren.

Aan het onderzoek hebben 105 gemeenten meegedaan die voor bijna de helft aan de Nederlandse woningmarkt beslaan. 

Reden voor de benchmark is de sterk toegenomen aandacht voor vrijesectorhuurwoningen, de categorie vanaf € 711 huur per maand. Zo’n 75% van de gemeenten geeft aan het belang van vrijesectorhuur te onderkennen. De gemeenten vinden vrijesectorhuur vooral aantrekkelijk voor doorstroming op de woningmarkt.

40% van de gemeenten in de benchmark blijkt al specifiek beleid te hebben voor vrijesectorhuur. Van de rest van de gemeenten wil 35% dit nog gaan maken.

De deelnemende gemeenten verwachten de komende vijf jaar maximaal ruim 21.000 nieuwe vrijesectorhuurwoningen te realiseren. Zelf verwachten de gemeenten echter in deze periode een extra vraag naar bijna 40.000 woningen.

Ook op lange termijn is vrijesectorhuur een groeiend segment op de Nederlandse woningmarkt. Ruim 13% van alle consumenten heeft nu voorkeur voor vrijesectorhuur, zo blijkt uit het recente Woononderzoek 2015 van het Ministerie van BZK. In de editie van 2009 lag dit percentage nog op ruim 8%.