Middeldure en dure huur rukt op in Amsterdam

De woningvoorraad in Amsterdam groeit, met name het aantal woningen met een middeldure en dure huur.

De woningvoorraad in Amsterdam groeit, met name het aantal woningen met een middeldure en dure huur.

Het aantal woningen met een huur tot aan de liberalisatiegrens, woningen met een sociale huur tot aan € 710,68, neemt af. In 2013 was dit 60% van de totale woningvoorraad en in 2015 komt dit aandeel op 57%. Dit zijn enkele cijfers uit het tweejaarlijks onderzoek ‘Wonen in Amsterdam’ uitgevoerd door de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties.

Het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in Amsterdam dat sinds 1995 uitgevoerd wordt, is een belangrijke graadmeter voor het Amsterdamse Woonbeleid: hoe ontwikkelt de woningvoorraad zich naar prijsniveau, hoeveel hebben de bewoners te besteden, hoe oordelen zij over hun woon- en leefomgeving en wat zijn hun woon- en verhuiswensen?

Wethouder Bouwen en Wonen Laurens Ivens: “Deze cijfers confronteren ons met nieuwe feiten en tonen aan dat we geen dag te laat zijn met de Samenwerkingsafspraken met de huurdersvereniging en de corporaties. Het is goed dat we duidelijke afspraken hebben gemaakt over het beschermen van de sociale woningvoorraad.’’

Uit de cijfers over de woningmarkt blijkt dat tussen 2013 en 2015 de afname van de voorraad goedkope huurwoningen doorzet en dat er meer mensen in Amsterdam zijn met een laag of juist hoog inkomen. Ook uit eerdere analyses bleek al dat er in de afgelopen jaren een instroom is te zien van voornamelijk lage en hoge inkomens in Amsterdam. Wanneer gekeken wordt naar leeftijdsklassen zien we dat de groep jongeren (18-25) groeit en de ‘blijvende’ bevolking vergrijst.

Dit zijn beide huishoudens met vaak lagere inkomens dan gemiddeld. De potentiële behoefte aan woningen uit de sociale woningvoorraad is daardoor gegroeid. De ondergrenzen voor het aantal sociale huurwoningen, zoals die in het coalitieakkoord en in de Samenwerkingsafspraken 2015-2019 genoemd zijn, zijn nog niet bereikt maar door stijging van de lage inkomensgroep, is daar de aankomende jaren extra aandacht voor.

De onderzoeksresultaten worden meegenomen in de uitvoering en de monitoring van de Samenwerkingsafspraken tussen de Huurdersvereniging Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de gemeente Amsterdam, met name in de afspraken over de sociale voorraad en de verdeling van sociale huurwoningen binnen de 22 gebieden. Daarnaast zijn de bevindingen en conclusies belangrijke bouwstenen voor de Woonvisie.