Ruim 60% corporaties investeert niet meer in middeldure woningen

In totaal 63% van de corporaties zal niet meer investeren in middeldure huurwoningen.

De overige 37% van de corporaties gaat door met het ontwikklen van middeldure woningen. Belangrijkste redenen daarvoor zijn het voorzien in de woningbehoefte van middeninkomens, het bevorderen van differentiatie in woonmilieus en de woningbehoefte van toekomstige doelgroepen zoals senioren. Dit blijkt uit onderzoek van CorporatieNL, Deloitte en cegeka-dsa onder 166 corporaties.

1 op 3 corporaties weigert nieuwe projecten op te pakken. De invoering van de nieuwe Woningwet leidt ertoe dat inmiddels 37% van de corporaties bouwprojecten heeft geweigerd. Deze projecten voldoen volgens de corporaties niet aan de nieuwe wettelijke regels. Daarnaast heeft al 20% van de corporaties projecten geweigerd omdat deze niet voldoen aan de financieringsregels. Dit blijkt uit onderzoek van CorporatieNL, Deloitte en cegeka-dsa onder 166 corporaties.

In de nieuwe Woningwet is bepaald dat corporaties zich primair dienen te richt op de verhuur van sociale huurwoningen en slechts bij uitzondering andere activiteiten mogen ontplooien. Corporaties dienen hun Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB, sociale huurwoningen) te scheiden van hun niet-DAEB activiteiten. Dat kan in de vorm van een administratieve of juridische scheiding. Corporaties moeten een voorstel voor scheiding van hun  activiteiten voor 1 januari 2017 indienen bij de Autoriteit Woningcorporaties.

Door 34% van de corporaties moet nog worden bepaald op welke manier zij deze scheiding zal realiseren. Bij 56% is het al zeker dat de scheiding een administratieve scheiding zal zijn. De grootste impact op de bestaande organisatie verwachten de corporaties bij het aanpassen van de bestaande administratieve organisatie (58%) en bij het leveren van juiste en tijdige verantwoordingsinformatie (43%). Wat de scheiding DAEB/niet-DAEB de organisatie extra gaat kosten is bekend bij slechts 17% van de corporaties.