Gemeente en Rochdale zoeken ontwikkelaar voor Poort van Zaandam-Oost

De gemeente Zaanstad en woonstichting Rochdale zoeken, in hun woorden, een ambitieuze maatschappelijk betrokken partner die een markant gebouw met positieve impact op de wijk Poort van Zaandam-Oost realiseert

De herontwikkeling Poort van Zaandam-Oost vormt de start van een reeks aan binnenstedelijke verdichtingen met sociaal-maatschappelijke ambitie in Zaandam-Oost. De aanbesteding is op TenderNed in te zien.

In het onherroepelijke bestemmingsplan is er ruimte voor tussen 250 en 320 woningen waarvan 10% sociale huur, plus maatschappelijke voorzieningen zoals een Huis van de Wijk en gezondheidscentrum. Politiek-bestuurlijk staan de seinen op groen, de ontwikkelaar stapt op een rijdende trein, stellen gemeente en woonstichting.

Impuls voor de buurt

Eric Nagengast, directeur ontwikkeling van woonstichting Rochdale: “We werken in Zaandam-Oost als corporatie en gemeente intensief samen. Nu voor deze plek het bestemmingsplan onherroepelijk is, zoeken we een partner die echt het verschil wil maken. Die in staat is een nieuw icoon voor de wijk te maken, in verbinding met het vele groen in de omgeving. Echt een heel mooie opgave.”

Wethouder Harrie van der Laan: “Dit nieuwbouwproject is onderdeel van Fijn Wonen uit het Pact Zaandam-Oost. Als gemeente zorgen we voor garanties om de maatschappelijke vierkante meters, voor het Huis van de Wijk met bibliotheek, mogelijk te maken. De gebiedsontwikkeling op deze plek is een impuls voor de buurt. Er komen veel meer woningen terug dan er gesloopt worden. Het doel is het maken van een meer open, diverse en kansrijke buurt. Daarom vragen we meer ambitie van een ontwikkelaar. We willen graag meer verschillende soorten woningen maken.”

Nieuwe manier van denken

Op een frisse en nieuwe manier nadenken over de opgaven die spelen, is één van de gevraagde ambities. Poort van Zaandam-Oost is volgens de gemeente en Rochdale het startpunt en het zet de toon voor een reeks projecten in binnenstedelijke verdichting met sociaal-maatschappelijke ambitie. De betrokken partijen wijzen onder meer op de kansen voor een maatschappelijk betrokken projectontwikkelaar, zoals zekerheid door een onherroepelijk bestemmingsplan, mogelijkheid om een iconisch gebouw te realiseren en een uitgebreid woonprogramma van honderden woningen.