RAI Amsterdam en de gemeente Amsterdam slaan de handen ineen voor een grootschalige herontwikkeling van het RAI-gebied in de Zuidas.
De beurs- en congresorganisator is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gebied en heeft donderdag met wethouder Van Dantzig (Grond en Ontwikkeling) een overeenkomst getekend voor de start van de planvorming. De gemeente is voor 25% eigenaar van RAI Amsterdam.
Het terrein kan ruimte bieden voor woningbouw, een mobiliteitshub, vergroening en biedt kansen om veel meer onderdeel te worden van de stad en de leefomgeving te verbeteren. Daarnaast gaat de RAI haar eigen gebouwen en bedrijfsvoering moderniseren.
Fakton adviseert volgens de eigen website de RAI over de business case van een grootschalige gebiedsontwikkeling en de totstandkoming van een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. In samenwerking met Benthem Crouwel Architecten werkt RAI daarom aan een forse herontwikkeling van haar terrein. De huidige plannen omvatten volgens Faston de bouw van ruim 100.000 m² bvo, waarvan een groot gedeelte voor woningen.
In de eerste planfase van de gebiedsontwikkeling gaan de projectontwikkelaars Edge en COD RAI adviseren. Zij werken samen met de toonaangevende architectenbureaus MVRDV en Nudus.
Gesloten bolwerk
Wethouder Reinier van Dantzig: ‘We staan aan het begin van een van de grootste ontwikkelingen in de stad. De RAI biedt bij uitstek kansen om gemeentelijke ambities over de ontwikkeling van de stad te verwezenlijken. De RAI is nu een tamelijk gesloten bolwerk, maar er liggen kansen voor woningbouw, groen en een betere verbinding met de stad. Zo kan dit gebied veel meer gaan betekenen voor de buurt en voor de Amsterdammer.’
‘De kern van RAI Amsterdam is verbinding,’ aldus Paul Riemens, CEO van RAI Amsterdam. ‘Met de congressen en beurzen verbinden we veel industrieën en proberen we elke dag bij te dragen aan de maatschappelijke en economische thema’s die nu spelen.’ Riemens ziet de transformatie als een kans ziet om de leef- en verblijfskwaliteit in het gebied te verbeteren. ‘Met de vastgestelde uitgangspuntennota zetten we samen met de gemeente een stap naar de stad. We zien een toekomst waarin het RAI-gebied innovatieve oplossingen biedt voor stedelijke problemen. Denk aan de aanleg van een nieuwe logistieke oplossingen om overlast en verkeersbewegingen terug te dringen, en het ontwikkelen van een innovatief energetisch concept. Met zulke oplossingen wordt het RAI-gebied van nog grotere waarde voor onze klanten, Amsterdam en haar inwoners.’
Ruimte voor nieuwe functies
Amsterdam is populair en de stad groeit elk jaar met 10.000 Amsterdammers. De ruimte om meer woningen te bouwen in Amsterdam is beperkt. Daarom kiest de gemeente ervoor om nieuwe woningen binnen de bestaande gebouwde stad te ontwikkelen. Indien mogelijk wil de RAI hieraan een bijdrage leveren en een nieuw dynamisch stedelijk gebied creëren. Voorwaarde voor RAI Amsterdam is dat dit samen moet kunnen gaan met haar kernactiviteit als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum. Onderdeel van de herontwikkeling is het verkennen van de mogelijkheden welke nieuwe functies op het terrein geïntegreerd zouden kunnen worden die waarde hebben voor de verschillende stakeholders van de RAI, inclusief inwoners van Amsterdam.
Verbinding met de buurt
RAI en de gemeente willen het RAI-terrein aantrekkelijker en leefbaarder maken voor de omgeving. Door het toevoegen van op de buurt gerichte voorzieningen zou het RAI-terrein een betere verbinding kunnen vormen met de buurt. Om alle ambities concreet te maken onderzoekt RAI Amsterdam de komende periode op welke manier de verschillende wensen een plek kunnen krijgen in het ontwikkelplan. De RAI start dit najaar een participatietraject, waarbij de buurt wordt gevraagd om mee te denken. Het doel is om ideeën uit te wisselen, die het plan kunnen verrijken.
De RAI heeft zware jaren achter de rug, met name tijdens corona. Pas in 2023 leek met €151 mln omzet en €7,6 mln nettowinst de weg naar boven weer gevonden.