Gemeente Lelystad wil bouw buitendijks ‘waterfront’ in Markermeer

De gemeente Lelystad is in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de bouw buitendijks van woningen en de aanleg van een recreatiegebied in het Markermeer.

De plannen stuiten op ernstige bezwaren bij onder meer het Rijk en de Deltacommissaris. IJssel- en Markermeer vormen tezamen de ‘nationale regenton’. De daar aanwezige zoetwatervoorraad is van strategische betekenis in periodes van extreme droogte. Verkleining van de zoetwaterbuffer is daarom door het vorige kabinet als onmogelijk bestempeld. Maar de gemeente wil het gebied tussen Lelystad Haven en Bataviahaven verbeteren door de aanleg van een strand, een wandelboulevard en de bouw van woningen, allemaal buitendijks.

Wethouder Piet van Dijk meent een ‘geitenpaadje’ te hebben gevonden. Het verbod geldt niet voor gebiedsontwikkeling die al vergevorderd is. "We zijn al bezig met een bestemmingsplan en een ontwerp, en daar gaan we gewoon mee door. En tegelijkertijd gaan we in gesprek met het ministerie over hoe we dit op een goede manier gaan inpassen”, zo verklaarde de wethouder tegenover Omroep Flevoland. Helemaal zeker is Van Dijk niet van zijn zaak. "Het ministerie kan natuurlijk altijd iets proberen, maar wij denken dat wij een goede positie hebben." Volgens de wethouder is zo'n bouwproject vanwege de  woningnood heel hard nodig.

img
Redacteur
Profiel