Frits Maarsen, oprichter van de Maarsen Groep, overleden

Frederik Adrianus Maarsen, de oprichter van een van de belangrijkste private vastgoedondernemingen van Nederland, de Maarsen Groep, is op 7 januari op 78-jarige leeftijd overleden.

Het familiebedrijf Maarsen Groep is opgericht in 1946 door de vader van Frits, samen de andere prominente Amsterdamse vastgoedfamilie Dijkhuis. Na de oorlog realiseerde Maarsen & Dijkhuis grote delen van Watergraafsmeer en Buitenveldert.

Met de komst van de nieuwe generaties gingen de families uit elkaar, alhoewel de locaties vaak dicht bij elkaar zitten. Chris (overleden in 2014) en Harro Dijkhuis maakten furore als Sedijko (nu DVM) met onder meer de Rembrandt-toren en de Renault-garage, het onderkomen van het FD.

Frits Maarsen werd onder meer bekend van de ontwikkeling van Queens Tower en gebieden rond het confectiecentrum, nu van Weenapoint in Rotterdam, Point 7 in Amsterdam en Hourglass (Loyens) en NoMa op de Zuidas. Zowel Dijkhuis als Maarsen werkte veel samen met Cor van Zadelhoff – destijds met Brouwershoff en nu weer onder eigen naam Zadelhoff.

In het begin van PropertyNL waren er wel contacten met Frits, maar hij was wars van publiciteit, net zoals de familie Dijkhuis. In tegenstelling tot andere ‘vastgoedtycoons’ stond Frits niet graag op de voorgrond.

In 2005 nam Monique Maarsen het stokje over van haar vader en werd ze, in eerste instantie samen met haar zus Nicole, algemeen directeur van de Maarsen Groep.

Monique vertelde daarover in PropertyNL dat het bijzonder was voor zijn generatie dat hij afstand wist te houden van de dagelijkse gang van zaken. ‘Hij heeft vanaf het begin gezegd dat je niet kunt leren zwemmen met een zwemvest.’

De dochters stelden een aparte raad van advies in (met Els Swaab van Boekel, Hein Bocks van de Vereniging van Banken en Dré Thewessen van KFN). Zij verschilden soms van inzicht met hun vader. Zo was de paardenliefhebber Frits de drijvende kracht achter Jumping Amsterdam, maar koos Monique liever voor sponsoring van de Amsterdamse hockeyclub. Sommige tradities werden echter gekoesterd, zoals de banden met het Stedelijk Museum. Die  leven voort in de door Frits opgebouwde Cobra-collectie.