Een schoolgebouw uit 1893 in Middelburg en de voormalige ENKA kantine in Ede hebben de Erfgoed Duurzaamheidsprijs 2024 gewonnen.
Voor het derde jaar op rij werden de Erfgoed Duurzaamheidsprijzen uitgereikt, een gezamenlijk initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Nationaal Restauratiefonds en stichting Nederland Monumentenland. Het doel van de Erfgoed Duurzaamheidsprijs is om te laten zien dat erfgoedwaarden geen belemmering zijn bij verduurzaming, maar dat zij onderdeel zijn van de oplossing. Dit jaar hadden zich 33 monumenten aangemeld.
Van school tot woning
In de categorie particulier ging de prijs naar de herbestemming van een voormalig schoolgebouw uit 1893 in Middelburg tot woon-werkruimte. Dit laat volgens de deelnemers aan de Week van het Durzaam Erfgoed zien dat functieverandering in combinatie met de huidige energie- en comforteisen ook voor een verlaten schoolgebouw goed mogelijk is. 'Het toont duidelijk dat verduurzaming en functieverandering niet ten koste hoeven te gaan van de monumentale waarden. En dat er zelfs een energielabel A+ te behalen is.'
van fabriekskantine tot school
In Ede was het herbestemmingsspecialist BOEI die het voormalige kantinegebouw van ENKA restaureerde en herbestemde tot een bijna-energieneutrale (BENG) 'brede school'. Zij wonnen daarmee de Erfgoed Duurzaamheidsprijs in de categorie zakelijk.
Het project in Ede is volgens de deelnemers aan de Week van het Duurzaam Erfgoed een schoolvoorbeeld voor de monumentensector. 'Het laat zien dat door zorgvuldig restaureren en vernieuwen, zelfs gebouwen met een zwaar industrieel verleden, een moderne, duurzame en maatschappelijke functie kunnen krijgen. Waar vroeger arbeid centraal stond, wordt nu gebouwd aan de toekomst van leren, duurzaamheid en gemeenschap.'
Transformatie Enke-terrein
Onder de naam OP Enka is de tientallen hectare grote voormalige fabriekslocatie is in de afgelopen jaren getransformeerd naar een duurzame en aantrekkelijke woonwijk. OP Enka is verdeeld in vier woonbuurten met elk hun eigen identiteit en karakter binnen een harmonieus stedenbouwkundig plan waarbij kwaliteit, respect voor de historie en gezond en gelukkig leven centraal staan.