EQT neemt Constellation Cold Logistics over

Investeringsbedrijf EQT neemt voor het EQT Infrastructure VI fonds Constellation Cold Logistics van Arcus Infrastructure Partners over.

Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Constellation werd in 2020 opgericht door Arcus Infrastructure Partners, waarin drie bedrijven gevestigd in België, Noorwegen en Nederland samenkwamen. In Nederland heeft Constellation vier vestigingen, onder meer in Nijkerk en Varsseveld. Het bedrijf beschikt over koelopslagfaciliteiten in zeven landen in West-Europa en Scandinavië. Het in Londen gevestigde bedrijf heeft 700 mensen in dienst en zal naar verwachting in 2024 een omzet van meer dan € 150 mln genereren.

Constellation levert temperatuur gecontroleerde opslagcapaciteit en aanvullende diensten aan een breed scala aan voedselproducenten, handelaren en retailers. De locaties bevinden zich dicht bij de productie- en verwerkingslocaties van de klant of in de buurt van logistieke routes naar grote steden, havens of voedselknooppunten.

De Europese koelopslagmarkt kent een sterke groei van 7% per jaar, gedreven door meerdere factoren. Ten eerste leidt de groeiende bevolking tot een grotere vraag naar voedsel. Tegelijkertijd groeit de populariteit van diepgevroren en gekoelde voedingsmiddelen nu de sector en klanten inzien hoe deze categorieën voedselverspilling verminderen en de kwaliteit verbeteren. Producenten maken ook steeds meer gebruik van outsourcing, just-in-case supply chain-strategieën en diensten met toegevoegde waarde naarmate de sector volwassener wordt.

EQT zal Constellation ondersteunen bij het benutten van deze marktkansen. Met EQT zal Constellation in staat zijn om verder uit te breiden binnen zijn bestaande verzorgingsgebieden en nieuwe landen te betreden, zowel organisch als door consolidatie van de sterk gefragmenteerde Europese markt. Er worden extra investeringen gedaan in de automatiserings- en digitale mogelijkheden van Constellation.

EQT werd geadviseerd door UBS (M&A), Roland Berger (commercieel), Milbank (juridisch) en PwC (financieel, fiscaal).