ENGIE: nog geen verplicht energielabel C voor meerderheid kantoorgebouwen

Met slechts twee jaar te gaan, heeft twee derde van de kantoorpanden in Nederland groter dan 100 m2, nog geen zicht op de status van het verplichte energielabel C, aldus energiebedrijf ENGIE.

Om de klimaatdoelstellingen te behalen, heeft de overheid bepaald dat vanaf 1 januari 2023 alle Nederlandse kantoorgebouwen van 100 m2 en groter verplicht een energielabel C of hoger moeten hebben. Hoewel een aantal kantoorgebouwen voldoet aan deze verplichting, is er voor de grote meerderheid van gebouwen nog werk aan de winkel.

Alle panden in Nederland waar het energieverbruik voornamelijk pand-gebonden is (en dus grotendeels wordt bepaald door het gebouw zelf), zijn label-plichtig. Voor kantoren geldt vanaf januari 2023 daarnaast dat dit minimaal een label C moet zijn. De RVO schat dat er ongeveer 62.000 label-plichtige panden zijn. Slechts 34% heeft daadwerkelijk een label C of beter en 12% van de kantoren heeft een label D of slechter. Maar liefst 54% heeft nog helemaal geen label geregistreerd.

Niet wachten tot laatste moment
‘Een energielabel D is doorgaans redelijk gemakkelijk omhoog te krikken’, zegt Niels Lubbinge, product manager bij ENGIE. ‘Maar als je van een lager energielabel omhoog wilt, moet je in actie komen. Je komt namelijk al snel bij bouwkundige ingrepen uit. En als er een aannemer ingeschakeld moet worden, moet je rekening houden met lange wachttijden.’ Lubbinge vreest dat aanvragen op het laatste moment zullen ophopen. ‘Dit hebben we in het verleden gezien bij deadlines voor verschillende energie-audits. Ondernemers wachten af tot het laatste moment, en komen dan in de problemen omdat auditeurs en aannemers de vraag niet tijdig aankunnen.’

Registraties afgevlakt
Het aantal labelregistraties is dit jaar enigszins afgevlakt. Er was een stijging te zien van slechts 9% in de eerste helft van 2020, vergeleken met een sterke lineaire stijging in de voorgaande jaren, mogelijk als gevolg van de coronacrisis. Wanneer deze afvlakking ook in 2021 aanhoudt, wordt het volgens Lubbinge lastig om de doelstellingen van de labelplicht te behalen. ‘Deze afvlakking in het aantal registraties moet daarom omgezet worden in een inhaalslag.’