Dynamis: Woningzoekenden slaan in 2020 massaal hun slag

In het afgelopen jaar zijn bijna 252.000 woningen verkocht. Het aantal verkopen ligt 10% boven de verkoopcijfers in 2019.

Zo blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 van Dynamis. Door het hele land zijn meer woningen verkocht. De verkoopcijfers in kleinere gemeenten, buiten de Randstad, bereikten zelfs een recordhoogte. Dit in tegensteling tot de verkooppiek van 2017, die met name in de populaire steden tot stand kwam. Ook in onder andere Amsterdam en Rotterdam was eind 2020 sprake van het hoogste aantal verkopen in een kwartaal.

De vele verkopen zijn een gevolg van de extra woningen die door de coronacrisis te koop zijn gezet. Meer woningeigenaren besluiten om nu te verkopen uit angst voor een slechtere verkoopbaarheid in de toekomst. Terwijl tijdens de eerste coronagolf door heel het land meer eigenaren hun woning te koop zetten, is dit tijdens de tweede golf alleen in de Randstad het geval.

Wel is Dynamis somber over de woningverkopen komend jaar. Door de vele verkopen is het schaarse aanbod nog verder afgenomen. Ook in de Randstad kan het nieuwe aanbod de forse aanboddaling niet keren. Per 1 januari 2020 staan in Nederland slechts 38.000 woningen te koop. Niet eerder hadden woningzoekers zo weinig te kiezen.

 

img
Redacteur
Profiel