Duurzame kantoren, zo doet Amsterdam dat

In nauwe samenwerking met AI-dataplatform Clappform onderzocht PropertyNL hoe de kantorenvoorraad er in de diverse Nederlandse gemeenten bij staat als wordt gekeken naar de aanwezige energielabels.

Uit het onderzoek van Clappform en PropertyNL komt naar voren dat de vier grote steden je in Amsterdam de meeste kans hebt om in een kantoor terecht te komen dat minimaal de label C-drempel haalt. Weliswaar ligt het indexcijfer voor de gemiddeld verstrekte labels in Utrecht nog net iets hoger, maar als ook gerekend wordt met de panden waarbij een label ontbreekt en waarvoor we in ons onderzoek het slechtste label G aanhouden, scoort Amsterdam net iets beter dan de hoofdstad. Van de vier grote steden staat in Rotterdam in de combinatie aanbod/kwaliteit op 3. Op basis van de bekende labels haalt ook de Maasstad een C. Den Haag (4) scoort wat dat betreft nog een onvoldoende, met een label D als gemiddelde beoordeling.

Bekende labels

Als we dieper in de cijfers duiken blijkt er ook in Amsterdam, net als in het gros van de 100 onderzochte gemeenten, nog een hoop werk te moeten te worden gedaan voor 1 januari 2023. Dan moet ieder kantoor in ons land minimaal het energielabel C kunnen tonen. Amsterdam kan voor 35 procent van de 11.161 kantoorobjecten die werden gesignaleerd in ons onderzoek een label laten zien. Rotterdam doet dat -met ‘slechts’ 4.088 kantoren- een stuk beter 42% heeft een energielabel. In Utrecht (4.833 kantoren) is dit 36% en in Amsterdam en Den Haag (3.942 kantoren) 35%.

Onbekende labels

Toch voldoet Amsterdam wél aan de Label C-norm, als wordt uitgegaan van de bekende labels. Bovendien geldt volgens vastgoedadviseur Colliers voor een derde van de onbekende labels in zijn algemeenheid dat het simpelweg aanvragen van een label al voldoende om te slagen voor het examen. ‘Kantoren gebouwd na 1989 komen bijna altijd door de C-kwalificatie, omdat ze zuinig genoeg zijn’, constateerde Jeroen Bloemers, chief growth officer bij Colliers, naar aanleiding van een labelonderzoek waarmee de vastgoedadviseur eerder dit jaar naar buiten kwam. In Amsterdam zouden daarmee alsnog 2.417 kantoren minimaal label C krijgen, waarmee alsnog de helft van de kantorenvoorraad in de hoofdstad slaagt.

Kantoren in beeld

Van de 3.910 Amsterdamse kantoren met een nu bekend label in het onderzoek van Clappform en PropertyNL geldt voor 952 daarvan dat ze nu een label D of lager hebben. De eigenaren hiervan zullen dus met verduurzamende maatregelen aan de slag moeten. Voor 405 kantoren lijkt dat geen sinecure te worden. Deze hebben het laagste, G, label. De grootste groep gecertificeerde kantoren, 1.708,  haalt het energieexamen op zijn slofjes en scoort energielabel A. Daarnaast zijn er ook nog de beste jongens en meisjes van de klas: 252 kantoren hebben een A+, oplopend tot een A+++++.