Colliers: Sluiting niet-duurzame kantoren komt snel dichterbij

Met nog minder dan een jaar te gaan, voldoet 43% van de 60 miljoen m² kantoorruimte hier nog niet aan energielabel C of hoger.

Op 1 januari 2023 moeten kantoren in Nederland bij wet namelijk energielabel C of hoger hebben. Deze verplichting voerde de overheid in 2016 in. De eigenaren van deze kantoren riskeren nu een boete of zelfs een sluiting. Om dit vergroeningsdoel te halen, moeten vastgoedeigenaren snel in actie komen. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers.
‘Het simpelweg aanvragen van een label is voor een derde van de achterblijvers al voldoende,’ vertelt Jeroen Bloemers, Chief Growth Officer bij Colliers. ‘Kantoren gebouwd na 1989 komen bijna altijd door de C-kwalificatie, omdat ze zuinig genoeg zijn. Voor twee derde is dus wel verduurzaming nodig om een labelsprong te maken. Dit komt neer op zo’n 16 miljoen vierkante meter.’
De grote steden zijn koplopers in de verduurzamingsslag. Utrecht voert de ranglijst van duurzaamste kantoorsteden aan. Hier voldoet inmiddels 82% van het kantooroppervlak aan de eis. Op plek twee staan Nieuwegein en Haarlemmermeer waar ruim driekwart van het oppervlak groen genoeg is. Grote achterblijvers zijn kleine en middelgrote plaatsen zoals Sittard-Geleen en Rijswijk. In deze slechtst presterende gemeenten zijn vaak weinig moderne kantoren bijgebouwd in de laatste decennia.
In de tweede helft van vorig jaar nam het percentage groene kantoorruimte toe van 51% naar 57%. Dit kwam vooral door vastgoedeigenaren die een nieuw label aanvroegen. Ondanks de naderende deadline is de vooruitgang beperkt. ‘Veel gemeenten hebben de handhaving uitbesteed aan de omgevingsdiensten. Duidelijke communicatie en begeleiding tot 1 januari is nu nodig om het tempo te versnellen,’ zegt Bloemers.
Tussen gemeenten zijn grote verschillen. Zo verbeterde in Den Haag het aandeel van 60% naar 68%. In buurgemeenten Rijswijk en Zoetermeer was de stijging veel kleiner met 1% en 3%-punt.