Er komen geen 2.000 tot 4.000 nieuwe woningen meer maar ruim 2.000 en deze woningen komen deels ook op een andere plek. De gemeente Dordrecht wil met een aangepast bestemmingsplan alsnog doorzetten met de gebiedsontwikkeling Maasterras. Het gemor is echter nog niet van de lucht.
Op basis van een ontwikkelvisie van Francine Houben (Mecanoo) uit 2021 lagen er plannen om aan de rand van het centrum tussen het station en de Oude Maas een nieuwe woonwijk te realiseren met 2.000 tot 4.000 woningen. Na aanvankelijk enthousiasme kwam er steeds meer kritiek, van bewoners in het gebied die zich niet wilden laten uitkopen tot railbedrijven die hun stamlijn richting het havengebied niet meer terugzagen in de plannen.
Een commissie onder leiding van de Rotterdamse oud-wethouder Bas Kurvers kwam in samenspraak met onder meer de ministeries van VRO en I&W met een alternatieve variant waarbij de lange op en afrit van de stadsbrug naar Zwijndrecht wordt ingekort maar de brug wél open blijft voor gemotoriseerd verkeer in tegensteling tot de aanvankelijke plannen.
Ruim 2.000 woningen
Op basis van deze alternatieve variant heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag het voorstel voor het bestemmingsplan Maasterras fase 1 aan de gemeenteraad aangeboden. Het bestemmingsplan is in nauwe samenwerking met de rijksoverheid, provincie Zuid-Holland, ProRail, Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam tot stand gekomen. Er wordt gerekend met met ruim 2.000 nieuwe woningen, waaronder 400 sociale huurwoningen en ruim 600 betaalbare koopwoningen. De wijk krijgt daarnaast ook een park, parkeergarages en basisonderwijs.
Het plan bevat veel verschillende woningtypes: appartementen, gezinswoningen, penthouses en studio’s. Hoogwaardige woningen die zo duurzaam mogelijk worden gebouwd. Deze woningen zijn bedoeld voor diverse doelgroepen zoals starters, jongeren, kleine gezinnen en senioren.
Het college van B&W laat weten: ‘Het is mooi dat we samen met onze partners tot een gedragen bestemmingsplan zijn gekomen. Dit heeft geleid tot een nieuw toekomstbeeld voor Maasterras: een plan waarmee we als college de volgende stap zetten in de ontwikkeling van deze nieuwe woonwijk.'
Appels en peren
De bestaande bewoners in het gebied, verenigd in Platform Weeskindererendijk, voelen zich echter nog altijd miskend, zo blijkt uit een brief aan de gemeenteraad over de beoordeling door bureau Antea dat de omgevingseffectrapportage maakte voor de verschillende varianten. Daaronder ook de variant die het platform met Urban Space ontwikkelde. De bewoners zien in het nieuwe plan alsnog hun huizen gesloopt worden. Ook is er sprake van nieuwbouw op terrein van het huidige woonwagenkamp terwijl in 2023 volgens de bewoners door Antea werd gesteld dat woningbouw op deze plek niet kon. 'Het is alsof we jarenlang beziggehouden zijn met een gesprek over appels, en nu blijkt dat het eigenlijk over peren ging. En die twee zijn niet met elkaar te vergelijken.'
Op 2 juli 2025 neemt de gemeenteraad een besluit over het aangepaste bestemmingsplan.