Digitale Expo Real biedt Duitse inzichten

De grote vastgoedbeurs Expo Real vindt in aangepaste vorm toch in München plaats. Covid-19 gooit echter roet in het Europese karakter ervan

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 25 september 2020

Zoals alle beurzen in de huidige coronatijden heeft ook de populaire Expo Real in München de nodige aanpassingen moeten doen. Ja, de beurs gaat door, maar wel in hybride vorm. Dat betekent dat er in uitgeklede vorm wel een fysieke component is, maar dat het digitale stuk ineens een stuk belangrijker is geworden.
Lang was het overigens onzeker of de Expo Real wel doorgang zou vinden. Dat het wel kon, werd pas duidelijk toen de Beierse deelstaatregering aankondigde dat er vanaf 1 september weer handelsbeurzen in de Duitse regio mochten plaatsvinden.

Andere locatie
Dit jaar heeft de beurs een looptijd van twee dagen, van woensdag 14 tot donderdag 15 oktober. Alleen dat al is anders dan in voorgaande jaren; normaliter vindt de Expo Real verspreid over drie dagen plaats. De plek om fysiek samen te komen is ook veranderd: terwijl in voorgaande jaren de Messe München met zijn enorme hallen de gastheer was, wordt dat nu het ICM, het International Congress Center München. Volgens de organisatie van de Expo Real is die locatie beter corona-proof te maken.
Exposanten hebben vanaf het begin een korting van 20% aangeboden gekregen. De stands kunnen gepresenteerd worden in nieuw ontwikkelde ‘smart spaces’ van 9–24 m², uiteraard ook corona-proof. Heel wat buitenlandse deelnemers uit de jaren hiervoor hebben het echter toch niet aangedurfd fysiek aanwezig te zijn. Zo besloot de Holland Metropole, de verzamelgroep van Nederlandse steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven begin juni niet te gaan. Normaliter heeft deze groep ieder jaar een goede gezamenlijke stand op de beursvloer. Probleem is dat aanmeldingen voor stands uiterlijk halverwege juni binnen moesten zijn bij de organisatie van de Expo Real, maar dat het zelfs nu nog niet duidelijk is hoe de corona-situatie zal zijn in de tweede helft van oktober.

Duits feest
De standhouderslijst leest dan ook als een Duits feest, met nauwelijks buitenlandse inmenging. Qua Nederlandse exposure is alleen Fris Makelaars aanwezig, als partner van het Deutsche Immobilien-Partner (DIP) netwerk. Zomaar langslopen om iemand van Fris te ontmoeten is echter niet mogelijk: er zal een afspraak gemaakt moeten worden. Ook zijn er afspraken per Zoom en Microsoft Teams mogelijk.
Een ticket voor de fysieke beurs in München kost € 1199 en aanmelden is tot 9 oktober mogelijk. Het digitale programma is met € 599 goedkoper. Aanmelden hiervoor is te allen tijden mogelijk. Bij beide soorten tickets wordt een networking app aangeboden.
Het conferentieprogramma wordt tegelijk ook live gestreamd, zodat je er met je digitale ticket toch bij kunt zijn. Het is per Q&A-module ook mogelijk direct vragen te stellen. Wel zal het voor diegenen die de Duitse taal niet machtig zijn, lastig zijn een bijeenkomst te vinden die te volgen is: aangezien de gestreamde bijeenkomsten fysiek plaatsvinden, zijn het vooral Duitse sprekers die aan het woord komen.