De experts kunnen het niet alleen

Slimmer bouwen leidt tot betere gebouwen en steden. Althans, dat is de bedoeling.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 27 maart 2020

Het gaat alleen lukken als we leren van fouten en samen werken aan oplossingen, stelt hoogleraar Design & Construction Management Paul Chan in zijn intreerede. De experts kunnen niet in hun eentje de perfecte toekomst maken.
Ontwerpers streven altijd naar het creëren van de perfecte wereld, constateert Chan. Maar wat betekent dat eigenlijk, perfectie? En belangrijker nog, hoe bereik je het? De nieuwe hoogleraar Design and Construction Management vroeg ooit een aantal ceo’s van (bouw)bedrijven naar de grote uitdagingen van de toekomst. ‘Ze bleken vooral heel pragmatisch en druk met de grenzen waar ze in de huidige praktijk tegenaan lopen.’
De weg naar perfectie is bezaaid met imperfecties, constateert Chan in zijn intreerede Constructing Futures: Designing boundaries of practice. De hobbels die we onderweg tegenkomen en de grenzen waarop we stuiten zijn onvermijdelijk bepalend voor de route die we volgen. Kennelijk heeft de bouwsector dat zelf ook steeds beter door. Aannemers bouwen allang niet meer alles in hun eentje; ze veranderen steeds meer in systeemintegrators. Breng de slimste partijen bij elkaar om samen uit te vogelen hoe de toekomst eruit moet zien. Chan: “Wie overleeft er uiteindelijk? Degenen die in staat zijn zich aan te passen. Daarvoor moet je om je heen kijken.”
Hoe de ‘lerende professional’ die banden met zijn omgeving moet aanhalen onderzoekt Chan de komende jaren als penvoerder van het project Stepping Out: Accelerating deep transdisciplinary and interprofessional learning for innovative actions, interventions and strategies of deep sustainable transitions in port area development. NWO heeft hiervoor een grant toegekend. Stepping Out onderzoekt hoe professionals die de stad van de toekomst vormgeven – architecten, planners, ambtenaren en ingenieurs – uit hun comfortzone kunnen stappen om radicale oplossingen te bedenken voor de transitie naar een duurzame stad.

www.tudelft.nl