De Groene Afslag maakt van militaire school een circulair icoon

En oud militair op voormalig defensieterrein Cralo bij Laren wordt herontwikkeld tot eenopleidingscentrum, kantoren, woningen, horeca en vergaderzalen.

Er wordt ook een nieuw onderdeel aan het concept toegevoegd: een kunstzinnig hotel met 30 kamers dat cursisten van de meerdaagse masterclasses over impact, de mogelijkheid tot overnachten biedt. Een klein deel van het pand is verkocht aan woningbouwvereniging De Alliantie en wordt omgevormd tot 41 sociale en midden huurwoningen.

De bouw van het 5550 m² grote complex start deze week. De Groene Afslag omschrijft zichzelf als ‘een bedrijf dat kunst, hergebruik, workshops, plantaardig eten en een flinke scheut humor door elkaar roert om mensen te bewegen anders naar de wereld te kijken’.

Kloppend hart

Na ruim vijf jaar krijgt het bedrijf, nu nog gehuisvest in een uitgewoonde soldatenslaapzalenbarak, een vaste plek op het terrein. Het wordt het kloppende hart van de nieuwe, duurzame wijk die de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren er ontwikkelen.

Voor het ontwerp is architectenbureau RAU verantwoordelijk, onder meer bekend van het hoofdkantoor van Triodosbank en het Holland paviljoen van de Worldexpo 2025 in Osaka.