AMSTERDAM - Het Dutch Office Fund onderzoekt momenteel mogelijkheden om te investeren in het WTC Schiphol en WTC Amsterdam. Het gaat hierbij niet alleen om kwalitatieve verbetering van beide gebouwen, maar wellicht ook in uitbreiding van het metrage.
AMSTERDAM - Het Dutch Office Fund onderzoekt momenteel mogelijkheden om te investeren in het WTC Schiphol en WTC Amsterdam. Het gaat hierbij niet alleen om kwalitatieve verbetering van beide gebouwen, maar wellicht ook in uitbreiding van het metrage.
Dit zegt portfolio/directeur Anne de Jong in een gesprek met PropertyNL. Het interview wordt gepubliceerd in de komende editie die vrijdag verschijnt. In WTC Amsterdam zal DOF de circa 15.000 m² die door NautaDutilh wordt verlaten als zij haar nieuwbouw elders op de Zuidas betrekt, geschikt maken voor multi-tenant gebruik. Daarnaast studeert DOF op de mogelijkheid het WTC met circa 15.000 m² uit te breiden op de hoek van de Strawinskylaan en de Beethovenstraat. Een vergelijkbare planstudie wordt momenteel gemaakt voor WTC Schiphol, dat DOF samen met Schiphol Real Estate in bezit heeft.
Ook lijkt de kans serieus dat er een WTC wordt gerealiseerd in het stationsgebied in Utrecht. Het betreft de locatie aan de Jaarbeurszijde van het Centraal Station in Utrecht, waar DOF twee kantoorgebouwen (Sypesteyn en Leeuwesteyn) bezit die dateren uit eind jaren zestig. Al enige jaren wordt gesproken over de mogelijkheid om Leeuwesteyn te herontwikkelen tot een World Trade Centre. De Jong geeft aan dat na enige jaren van stagnatie de kansen nu sterk zijn toegenomen dat dit project wordt gerealiseerd. Het voorlopig ontwerp is gemaakt en DOF onderhandelt nog met gemeente Utrecht en AM/IPMMC, dat vanaf het begin bij het plan is betrokken, over de voorwaarden waaronder het project van start kan gaan. Vorig jaar is intussen een WTC op Papendorp geopend.
Een jaar geleden besloot DOF, een niet-beursgenoteerd vastgoedfonds van CBRE Global Investors, tot een aanzienlijke aanscherping van de beleggingstrategie. Deze richt zich nu exclusief op de beste kantorenlocaties in de vier grote steden in Nederland. Dit betekent dat tientallen kantoorgebouwen verkocht moesten worden. Volgens De Jong had DOF zich hiervoor 3 tot 5 jaar de tijd gegeven. In de praktijk bleek de honger naar Nederlandse kantoren van met name buitenlandse beleggers echter zo groot, dat DOF zijn niet-strategische portefeuille binnen één jaar heeft afgestoten – en tegen een goede prijs. In amper 12 maanden is meer dan een derde van het grootste Nederlandse kantorenfonds in buitenlandse handen gekomen. DOF is nu nog zo’n € 1,2 mrd groot.
DOF zal een deel van de opbrengst investeren in de bestaande portefeuille, net zoals eerdere verkoop opbrengsten bijvoorbeeld werden aangewend voor de ingrijpende renovatie van het gebouw Nieuw-Amsterdam nabij station Amsterdam Bijlmer Arena. Het vreemd vermogen van het fonds is drastisch teruggebracht en een deel is uitgekeerd aan de aandeelhouders.