DNB: Prijzen van commercieel vastgoed kunnen komende tijd dalen

Door de coronacrisis en de lockdownregels, maar ook door structurele trends zoals online winkelen en thuiswerken kunnen prijzen van kantoren en winkelpanden de komende tijd gaan dalen.

Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB). De liquiditeit in de commerciële vastgoedmarkt is sinds het uitbreken van de coronapandemie flink gedaald, zo blijkt uit onderzoek van DNB. In de eerste drie kwartalen van 2020 met ongeveer 28%. De maatstaf voor marktliquiditeit is gebaseerd op de kans op transactie en prijsontwikkelingen.Tijdens de financiële crisis van 2008/2009 was de neergang ongeveer 46 procent. De daling in 2020 vond wel een stuk sneller plaats: tijdens de eerste drie kwartalen van de financiële crisis verminderde de marktliquiditeit met ongeveer 20 procent.

Transactieprijzen op de private commerciële vastgoedmarkt zijn in de eerste drie kwartalen van 2020 nog gestegen. In het verleden daalde marktliquiditeit sneller en eerder dan prijzen. Door deze relatie tussen marktliquiditeit en prijsontwikkelingen uit het verleden te extrapoleren, kan een inschatting worden gemaakt van de prijseffecten op termijn. Die inschatting duidt op een negatieve prijscorrectie van gemiddeld 25%, met een bandbreedte tussen de 11 en 34%. Dit is een forse prijscorrectie, maar kleiner dan tijdens de financiële crisis twaalf jaar geleden.

Door structurele trendverschuivingen naar online winkelen en thuiswerken zal de prijscorrectie voornamelijk zichtbaar zijn in kantoor- en winkelvastgoed.