Covid & Property 9: Hoe het dagelijks leven het Hema moeilijker maakt

In de rubriek Covid & Property berichten PropertyNL en PropertyEU over achtergronden van de impact van het coronavirus op vastgoed. Vandaag deel negen van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, over de Hema, die steeds meer moeite heeft met het dagelijks leven.

De Hema heeft als slogan ‘het dagelijks leven makkelijker, beter en leuker te maken’. Dat leuks geldt weliswaar niet voor mij – ik heb wat minder met rookworst en heb geen baby’s aan te kleden - maar ik vind wel dat Hema het in het dagelijks leven niet moeilijker moet krijgen dan nu het geval is.

Hema is een investeringsproject van Marcel Boekhoorn, bij het grote publiek bekend van de pandaberen, geïmporteerd uit de provincie van Wuhan toen dit gebied nog niet werd geassocieerd met het virus.

Het grote publiek denkt bij Quote 500-mensen zoals Boekhoorn dat zij alles uit hun broekzak toveren, maar de investering in Hema is echt durfkapitaal. Boekhoorn scoorde in het vastgoed met de High Tech Campus in Eindhoven, en hij moest die winst inzetten om het grote avontuur Hema aan te gaan. Boekhoorn had zijn dierenpark met panda’s best kunnen bekostigen uit de huurpenningen van de campus, maar hij rook zijn kans.

Hema is een prachtig internationaal merk, maar door de vorige eigenaar Lion Capital volgestopt met € 800 mln aan leningen. Boekhoorn begon met herstructureringen en de uitverkoop van 17 winkels begin dit jaar aan Jumbo. Hema houdt dit jaar niettemin een rentelast van € 50 mln en een stevige aflossingsverplichting, die volgens het Britse researchcentrum Everest in 2020 zou zorgen voor een liquiditeitstekort van circa € 100 mln. Dat was allemaal voor de coronacrisis.

Die analistenrapporten moet je kritisch bekijken, want er kan een belang bij zitten om partijen de hemel in te prijzen of ze, juist andersom, verkoopklaar te stomen door de koers te laten kelderen. Hema heeft geen beursgenoteerde aandelen, maar heeft twee genoteerde obligatieleningen die deze week verhandeld werden voor respectievelijk een kwart en de helft van het nominale waarde. Dat lijken ouderwetse junkbonds.

NRC berekende dat de ruim 200 gesloten buitenlandse filialen (voornamelijk België, Duitsland en Spanje) een omzetverlies boeken van bijna € 6 mln per week. Stel dat bij een voorzichtige schatting corona tenminste drie maanden omzet scheelt, dan praat je over zo’n € 80 mln alleen al voor de buitenlandse tak. In Nederland is Hema zeer ondernemend door de winkels koste wat kost open te houden, maar collega’s melden omzetverliezen van circa 70%.

Daar staat tegenover dat Hema gebruik zal kunnen maken van verschillende regelingen van overheden. De Nederlandse overheid compenseert echter uitsluitend loonsommen. Tevens zal Hema praten met de verhuurders. Sympathiek is dat de Hema niet de eerste was die de bal bij de verhuurders neerlegde, terwijl het bij Hema toch alle hens aan dek is. Een van de eerste die meldde geen huur meer te betalen was Action, een goedlopend bedrijf dat wel weet wat het is om aandeelhouders te spekken. Maar sympathiek of niet, bij Hema moet wat gebeuren. Als goed koopman zal Boekhoorn willen voorkomen dat hij onder dwang (delen) moet verkopen. Banken zouden hem daarbij ademsteun moeten geven. Lukt dat niet, dan zou ik een lid van de familie Van Eerd van Jumbo een exclusieve rondleiding geven in het verder gesloten Ouwehands Dierenpark. Jumbo is een van de weinige retailers die meer omzet draaien in de crisis, en de familie Van Eerd is net zoals Boekhoorn niet bang voor een grote overname.