Colliers: Doorbraak hotels als werkplek

Hotels bieden flexibele kantoorruimte en werkplekken aan om extra inkomsten te genereren.

Nu werken op afstand meer de norm lijkt te worden, gaan toekomstgerichte hotelexploitanten inzetten op het 'hybrid hospitality'-concept. Hotels bieden daarbij flexibele kantoorruimte en werkplekken aan om extra inkomsten te genereren. Zo kan de hotelomzet tot wel 20% worden verhoogd. Dat voorspelt vastgoedadviseur Colliers International.

Hotelconcepten zoals voorloper Zoku, Hoxton/Ennismore, Accor, Ace Hotels, CitizenM en Kerten Hospitality richten zich nu al met succes op de mix van werken en verblijven. Volgens Colliers gaan veel meer hotels deze functies mengen.

Extra inkomsten
“Het is een aanvullende bron van inkomsten”, vertelt Dirk Bakker, directeur hotels Colliers EMEA. “Hotels zijn al gespecialiseerd in gastvrijheid en hebben vaak goede eet- en drinkfaciliteiten. ’s Nachts slaapplekken aanbieden en overdag werkplekken verhuren, sluit perfect op elkaar aan. Het zou mij niet verbazen als dit een permanente nieuwe variant van hospitality wordt.”

Behoefte aan flexibiliteit
In economisch onzekere tijden zoals nu willen bedrijven hun huisvesting flexibeler organiseren. Aanbieders van flex-kantoren speelden hier bijvoorbeeld ook op in na de kredietcrisis en boden bedrijven toen meer bewegingsruimte in huurcontracten dan traditionele vastgoedeigenaren, zoals kortere looptijden. Bij het hybrid-hospitality concept gaat het volgens Colliers om het bieden van dagflexibiliteit voor werkplekken, een gastvrije beleving met persoonlijke en hoogwaardige service, en een inspirerende en dynamische omgeving met internationale allure.

Betere connectie met de stad
Een hybride hotel biedt bedrijven de hoogst mogelijke flexibiliteit in het organiseren van extra werkplekken zonder langlopende verplichtingen of grote investeringen. Hierdoor kunnen de huisvestingskosten voor bedrijven dalen als het flexibel wordt ingezet, bijvoorbeeld naast het thuiswerken. “Het hotel krijgt met deze gemengde functie een betere verbinding met de stad en de buurt. In plaats van alleen toeristen en zakenreizigers te bedienen, wordt het echt onderdeel van de lokale gemeenschap”, aldus Bakker.