Colliers: Amsterdam en Eindhoven flexhoofdsteden van Europa

In Amsterdam is 6 procent van de kantoorruimte flexibel en in Eindhoven 5,9 procent. 

Daarmee zijn van 43 onderzochte Europese steden die twee de lijstaanvoerders. De behoefte aan flexibele kantoorruimte neemt alleen maar toe. Dat heeft Colliers International bekendgemaakt in zijn nieuwste kantorenmarktrapport.

In Nederland is 2,5 procent van de kantoren een flexkantoor. De verwachting is dat het aandeel flexkantoren de komende tien jaar groeit tot meer dan 10 procent.

Utrecht maakt van de vijf grootste steden in Nederland de snelste opmars. De afgelopen twee jaar waren flexaanbieders daar verantwoordelijk voor 13% van de nieuw gevulde kantooroppervlakte.
De populariteit van flexkantoren neemt door de coronacrisis alleen maar toe. ’Bedrijven willen kunnen meebewegen met de economie’, legt Robert Kok van Colliers uit. ‘Dat past ook binnen de bredere maatschappelijke trend waarin we van bezit naar gebruik gaan. Liever een maandelijks opzegbaar abonnement dan één grote investering.’
Ook grote bedrijven willen meer flexibiliteit. Niet alleen door de financiële onzekerheid, maar ook door de definitieve doorbraak van het thuiswerken. Zo kiezen ze bijvoorbeeld voor een kleiner kantoor en huren bij piekdrukte extra werkruimte. Dit betekent dat het aandeel flexkantoren de komende tien jaar naar de dubbele cijfers gaat.