CBRE en NL Real Estate krijgen opdracht voor megadeal 2022

De kanshebber voor dé deal van 2022 in Nederlands vastgoed is dankzij speurwerk van PropertyEU in Londen bekend: de verkoop van Tripolis.

Nederlandse bronnen van PropertyNL bevestigen het nieuws dat CBRE en NL Real Estate | Knight Frank hiervoor de opdracht hebben gekregen van eigenaar Blackstone. De vastgoedadviseurs zelf kunnen dit niet bevestigen of ontkennen.

In Londen circuleert een verkoopprijs van € 560 mln, maar in Nederland wordt de mogelijke opbrengst ‘substantieel hoger’ ingeschat. Londense bronnen gaan daarbij uit van € 11.000 per m², vergelijkbaar met het andere icoon van de Zuidas, het Atrium, dat voor € 500 mln naar Amundi ging in 2017. Inmiddels zijn er echter in de markt ook voorbeelden van € 14.000 per m² op de Zuidas. Dat zou een waarde kunnen opleverden van tegen de € 700 mln.

Tripolis Park, met 48.000 m² kantoren en huurappartementen, moet in de strijd om de grootste deal wedijveren met de 75.000 m² van het hoofdkantoor van ABN Amro dat te koop staat. Hierbij adviseert Cushman & Wakefield de bank. Dit gebouw moet worden herontwikkeld, maar staat in tegenstelling tot Tripolis op eigen grond. In de serie te verwachten megadeals heeft ook Booking zich in de strijd geworpen, met 72.500 m² op het Oosterdokseiland in Amsterdam. De getroffen hotelsite gooide het complex dit jaar in de verkoop.

Het gebouwencomplex Tripolis moet medio volgend jaar worden opgeleverd, maar is op voorhand al geheel verhuurd. Voor corona huurde Uber er voor zijn Europese hoofdkantoor 30.000 m². In september tekende Neerlands grootste advocatenkantoor, De Brauw Blackstone Westbroek, een huurcontract van 18.000 m², de grootste huurtransactie tot nu toe dit jaar. Het record van 2021 van Just Eat Takeway werd daarmee verslagen. Just Eat kondigde in februari aan 14.500 m² te huren aan de Piet Heinkade in Amsterdam.

De nieuwe huurder van Tripolis, De Brauw, is momenteel gehuisvest in The Rock aan de Claude Debussylaan op de Zuidas.

Projectontwikkelaar Flow Development heeft Tripolis-Park herontwikkeld tot een slim gebouw op een nieuwe stadscampus. Architectenbureau MVRDV tekende voor het ontwerp en spreekt zelf van ‘een respectvolle transformatie van Aldo van Eycks monument’. Tripolis-Park krijgt het hoogste Breeam duurzaamheidslabel, namelijk Breeam-NL Outstanding. Bovendien heeft het gebouw een Well Platinum-certificering, het hoogste gezondheidslabel.

Marnix Leijten, managing partner van De Brauw, karakteriseert de verhuizing naar Tripolis na 15 jaar The Rock ‘als het tegenovergestelde van een stap terug’. Sjoerd Lycklama, partner bij Flow, ziet zijn investeringen in duurzaamheid en gezondheid terug bij de verhuur. ‘Eindgebruikers kiezen meer dan ooit voor kwaliteit.’ NL Real Estate, gelieerd met Knight Frank, begeleidde de huurtransactie en mag nu van Blackstone samen met CBRE ook de verkooptransactie begeleiden.