CBRE IM en huurders verlost van Change=

CBRE IM is namens een van haar fondsen en de huurders af van Change= als beheerder van een wooncomplex in Amsterdam Nieuw-West. De flat was al jaren een broedplaats voor geschillen tussen Change= en de bewoners.  

Het gaat om het wooncomplex met 498 studio's aan het August Allebéplein in Amsterdam Nieuw-West. CBRE Investment Management, vertegenwoordiger van één van haar fondsen dat het gebouw in haar bezit heeft, draagt per 1 juni 2024 het beheer over aan To Be At, zo blijkt uit een brief aan de bewoners die in bezit is van PropertyNL.  To Be At is een zusterbedrijf van Serve U Well, het bedrijf dat al sinds januari van dit jaar de huismeesterstaken van het complex verzorgt.

De overdracht naar To Be At betekent dat Change= vanaf 1 juni 2024 geen beheertaken meer uitvoert en ook geen bevoegdheden meer heeft met betrekking tot het wooncomplex. Bewoners kunnen vanaf dan terecht bij To Be At met alle vragen over hun woning, zoals storingen, reparaties, nieuwe huurders voordragen of huuropzeggingen doen.  Dit bedrijf is al bekend met het complex en met een aantal bewoners. Zij zijn ook de organisatie achter de bewonersapp Serve U Well. 

In juni 2017 werd het complex nog feestelijk geopend door toenmalig woonminister Stef Blok. De later eigenaar CBRE IM en Change= leven echter al enige tijd in onmin met elkaar. Het conflict draait in de kern om de servicekosten die Change= aan haar huurders doorberekent. De rechter en de huurcommissie hebben al in verschillende instanties vastgesteld dat deze zowel voor het complex in Nieuw-West (August Allebéplein) en Zuidoost (Elizabeth Cady Stantonplein) de afgelopen jaren te hoog zijn geweest. Dat laatste complex is in handen van een fonds van Deutsche Bank.

Begin december 2023 deed de huurcommissie uitspraak over 1.500 gebundelde verzoeken en oordeelde dat deze huurders tot € 1.400 euro per gewoond jaar terug kunnen krijgen. In totaal zou het om maximaal € 2 miljoen aan te veel in rekening gebrachte servicekosten gaan. Desondanks kwam CBRE IM, dat repuatieschade vreesde, niet onder de beheersovereenkomst met Change= uit. Ook in hoger beroep bepaalde de rechter begin dit jaar dat de belegger tot einde contract (ultimo 2024) met de beheerder door moet. 

Waarom Change= nu alsnog voortijdig haar handen van het complex af trekt, is niet duidelijk. Van een schikking met CBRE IM zou geen sprake zijn. Naar verluidt was de eigenaar al langere tijd ontevreden over uitvoering van taken door Change= en werd de situatie onhoudbaar.