Ontwikkelaar Change heeft een nieuw woongebouw aan het August Allebéplein in Amsterdam Nieuw-West opgeleverd. De officiële opening vond woensdag plaats door minister Stef Blok.
Tussen de moskee, de Postjesweg en de Derkinderenstraat is een woongebouw verrezen met ongeveer 500 compacte, duurzame huurappartementen van gemiddeld 30 m². Deze zijn speciaal voor werkende jongeren tussen 18 en 30 jaar. Bijzonder is dat het concept zich richt op wonen, werken, leren en leven. Zo komt er een kantoor van uitzendorganisatie Start People. Het gebouw beschikt over verschillende gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een atrium, restaurant, wassarette, elektrische leenauto’s en gratis bellen en internet.
Change investeert ruim € 1,4 mrd in de ontwikkeling van 10.000 appartementen. Het August Allebéplein is het eerste gebouw dat gereed is en de aannemer was Kondor Wessels Amsterdam (onderdeel van VolkerWessels). Aan de Bijlmerdreef in Amsterdam Zuidoost is een tweede gebouw met bijna 600 woningen en voorzieningen in aanbouw, in dit geval door BAM.
Ralph Mamadeus is initiatiefnemer en CEO van Change. De Amerikaanse investment manager Heitman investeerde samen met de Nederlandse partner Orange Capital € 45 mln in de woontoren in Amsterdam Nieuw-West. Change werkt ook samen met ABN Amro, die vorig jaar een strategische alliantie sloot voor de financiële engineering, financiering en advisering voor tenminste vijf wooncomplexen in de Randstad.
In Nederland – en vooral in de grote steden – is er volgens Change een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen voor werkende jongvolwassenen die aan het begin staan van een wooncarrière. De onderneming heeft zich tot doel gesteld hierin te voorzien door de behoefte van de huidige werkende jongeren als eerste als uitganspunt te nemen. Change gaat de komende jaren daarnaast wooncomplexen realiseren voor transitiegroepen zoals werkende jongeren, alleenstaande moeders en gescheiden veertigers en vijftigers met kinderen op aantrekkelijke locaties. Deze doelgroepen zullen ontzorgd worden door het platform ‘Living as a service’, waarbij de nadruk ligt op het wonen en niet meer op de woning alleen. Het gaat om diensten zoals een permanente huismeester, een e-dokter en een home-cooking restaurant.