Bijzondere ontwikkelcompetitie voor Amsterdamse bouwkavel op IJburg

Gemeente Amsterdam zet in op vorm van zelfbouw, burenhulp en solidariteit voor een ontwikkeling met 110 huur- en koopwoningen op Centrumeiland in IJburg.

De gemeente spreekt van Amsterdams nabuurschap met een ontwikkelinitiatief waarbij teams die bestaan uit een architect, een ontwikkelaar en minimaal één bewonersinitiatief zich kunnen inschrijven. Voorwaarde is dat het ontwerp veel aandacht besteedt aan burenhulp en solidariteit. Het ontwerp van het gebouw en de mix aan woningen zorgen ervoor dat de toekomstige buren elkaar gemakkelijker kunnen helpen. Hierdoor kunnen mensen prettig zelfstandig wonen.  

De gemeente start op Centrumeiland een bijzondere ontwikkelcompetitie voor een bouwkavel. Op deze kavel wordt een complex met 110 huur- en koopwoningen gebouwd. Alleen teams die bestaan uit een architect, een ontwikkelaar en minimaal één bewonersinitiatief kunnen zich hiervoor inschrijven. Voorwaarde is dat het ontwerp veel aandacht besteedt aan burenhulp en solidariteit. Het ontwerp van het gebouw en de mix aan woningen zorgen ervoor dat de toekomstige buren elkaar gemakkelijker kunnen helpen. Hierdoor kunnen mensen prettig zelfstandig wonen. Het resultaat is een bij Amsterdam passende en toekomstbestendige invulling van het begrip nabuurschap.

IJburg

Centrumeiland is onderdeel van IJburg, een nieuwe stadswijk in Amsterdam, gelegen in het IJmeer, een natuurgebied. Op Centrumeiland wordt ongeveer 70% van de woningen door zelfbouwers gerealiseerd. Blok 16 ligt op de hoek bij de Gerda Tarobrug naar Strandeiland op de zuidelijke kant van het eiland. 

‘We’ worden ouder én hebben daarom later meer zorg nodig, schrijft de gemeente in een persbericht. Beroep kunnen doen op een persoonlijk vangnet is dan heel fijn. Een woongemeenschap biedt de mogelijkheid thuis te blijven wonen, elkaar te ontmoeten en elkaar te helpen. Er zijn ook vastgoedprofessionals die zich richten op het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe woonvormen. Deze nieuwe ontwikkelvorm brengt deze groepen samen. Voor het ontwikkelen van een bijzonder woonconcept stelt de gemeente een bouwkavel beschikbaar met ruimte voor een complex van 110 huur- en koopwoningen.

Eeuwenoude hofjes

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): ‘In Amsterdam zijn plekken zoals de Amsterdamse hofjes een mooi voorbeeld. Hier wonen mensen met elkaar samen en ontfermen zich over elkaar. In deze hechte gemeenschappen draait het om wederzijdse hulp en gezellig samen dingen doen. Daar heeft het ontwerp van het gebouw in grote mate aan bijgedragen. Gemeenschappelijke ruimtes, prettige binnentuinen en slimme looproutes zijn belangrijke elementen waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en leren kennen. Die Amsterdamse nabuurschap willen we versterken met deze nieuwe vorm van zelfbouw.’

Bewonersinitiatieven maken vanaf de inschrijving deel uit van het team. Dit betekent een kans voor bewonersinitiatieven om vanaf het begin aan tafel te zitten met een architect en een ontwikkelaar. Dit gebeurt zelfs al vóórdat er een ontwerp is. Zij denken actief mee met de plannen om zo goed mogelijk hun woon- en leefwensen naar voren te brengen in het ontwerp. Tegelijkertijd vraagt dit ook een investering in tijd van bewonersinitiatieven. Het ontwerp- en bouwproces kan namelijk vijf jaar duren.