Bestemmingsplan Rotterdamse Hoofdweg vastgesteld

De Rotterdamse gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Hoofdweg 256-260 vastgesteld. Het omvat een nieuwbouw- en transformatieproject in de Alexanderknoop in het oostelijke deel van de stad.

Ontwikkelaar Leyten gaat daar twee bestaande kantoorgebouwen tot een studentencomplex transformeren. Daarnaast wordt een houten woontoren met huur- en koopappartementen gerealiseerd. 'Dit project levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Alexanderknoop tot een volwaardig en levendig stedelijk centrum', aldus Leyten.

Houtbouw

In het nieuwe woongebouw komen 116 betaalbare huur- en koopwoningen; de twee bestaande kantoorpanden gaan ruimte bieden aan (maximaal) 286 studentenwoningen met gedeelde faciliteiten zoals ontmoetingsruimtes en een binnentuin. Het nieuwe woongebouw krijgt een hybride houten draagconstructie en een grotendeels houten gevelafwerking. De tuinderswoning met cultuurhistorische kenmerken wordt behouden en krijgt een functie als ontmoetingsruimte voor de bewoners. De omgeving krijgt een nieuwe groene, klimaatadaptieve inrichting. Bij een onherroepelijk bestemmingsplan verwacht Leyten in het tweede kwartaal van 2025 te starten met de bouw.