Architecten oude hoofdkantoor KPMG vechten sloop gevel aan

De architect van het voormalige hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen, Alberts & Van Huut International Architects, wil niet dat de oorspronkelijke gevel wordt gesloopt. Maandag dient de zaak bij het Amsterdams Gerechtshof.

Dat meldt De Telegraaf. De eigenaar van kantoorgebouw Bovenlanden, Commerz Real Investmentgesellschaft (CRI), wil het leegstaande deel van het 50.000 m² grote pand aan de Burgemeester Rijnderslaan 10-30 transformeren naar woningen in de middeldure en dure huursector. Het overige en meest oostelijke deel van het pand blijft in gebruik als regionaal hoofdkantoor van IT-bedrijf ATOS.

Het uiterlijk zal dan volledig veranderen en de gevel zal worden gesloopt. Albert & Van Huut beschouwt de sloop van de gevel als een aantasting van het auteursrecht en hebben daarom een rechtszaak aangespannen tegen CRI. Vorig jaar oordeelde de voorzieningenrechter dat hiervan geen sprake was, omdat sprake is van volledige sloop. Het Amsterdamse architectenbureau gaat nu in hoger beroep.

Het architectenbureau ontwierp het gebouw in 1988 in zijn kenmerkende organische stijl. In 1991 werd in opgeleverd. Rond dezelfde periode tekende Alberts & Van Huut ook voor het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen en NMB (thans ING) in Amsterdam Zuidoost. De laatste wordt door OVG en G&S Vastgoed ook getransformeerd naar woningen.

Ton Alberts richtte het architectenbureau op in 1963 en ging vanaf 1975 samenwerken met Max van Huut. In 1987 werden ze partners. Nadat Alberts in 1999 overleed, zette Van Huut de ontwerppraktijk voort.

Het voormalige KPMG-kantoor staat sinds 6 jaar laag, nadat het accountantbureau verhuizde naar de nieuwbouw, even verderop langs de A9. Vanwege vermeende fraude is dit een controversieel project. Justitie doet onderzoek naar twee toenmalige partners die bij de bouw betrokken waren.