Arcadis: Bouwkosten Nederland hoger dan vorig jaar

Amsterdam en Rotterdam zijn heel gemiddeld als het gaat om de kosten van bouwen, met iets hogere prijzen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de International Construction Cost Index 2020, een internationaal onderzoek van Arcadis naar de bouwkosten in honderd wereldsteden.

De Arcadis International Construction Costs Index 2020 vergelijkt honderd wereldwijde steden als het gaat om bouwkosten. Rotterdam staat nu 53e (57 vorig jaar) en Amsterdam 54e (58 vorig jaar) op de index. Londen, New York en Hong Kong zijn de duurste steden om in te bouwen. De goedkoopste steden bevinden zich in India: Bangalore, New Delhi en Mumbai.

Volgens Arcadis heeft een aantal ontwikkelingen invloed op de prijzen. Allereerst de gevolgen van het corona virus, die wereldwijd duiden op een vertraging van de economie. En in Europa komen er steeds meer regels rond duurzaamheid. Alleen al in Nederland zorgen nieuwe eisen van BENG voor een prijsstijging van 4% tot 6% en de stikstofproblematiek tot een stijging van nog eens 1,5% tot 2,5%.

 “Duurzaamheid en stikstof zorgen voor een prijsstijging. Het gevolg van de uitbraak van het corona virus is dat de Nederlandse economie sneller daalt en dat heeft invloed op de bouwproductie en de prijsvorming. Het uiteindelijke totaaleffect is onvoorspelbaar. Vanuit de huidige woningmarkt is er nog steeds een woningtekort en daardoor grote behoefte aan nieuwbouwwoningen. Ik verwacht dat de bouwkosten stabiliseren en er meer aandacht komt voor de betaalbaarheid”, aldus sectorleider contractors Arrèn van Tienhoven van Arcadis.

Verder verwacht Van Tienhoven dat digitalisering de volgende stap zet. “Als gevolg van het virus zien we dat op grote schaal digitaal samenwerken lukt. Het breed gebruiken en toepassen van BIM en daaraan gekoppelde virtuele toepassingen is niet meer weg te denken.”

 

 

img
Redacteur
Profiel