Amsterdam in 2020 topstad qua kantooropname

Tijdens het coronajaar 2020 was Amsterdam qua kantooropname één van de best presterende steden van Europa.

Alleen in Luxemburg groeide het totale opnamevolume relatief gezien meer. In andere Europese steden daalde het opnamevolume juist. Dat blijkt uit analyse door vastgoedadviseur JLL.

Het opnamevolume in de Nederlandse hoofdstad nam in 2020 met 15 procent toe ten opzichte van 2019. Alleen Luxemburg deed het beter, hier steeg het opnamevolume namelijk met 25 procent. De opnameontwikkeling in 2020 vergeleken met die in 2019 laat een onthutsend beeld zien.

De coronacrisis liet zich in 2020 overal gelden op de kantorenmarkt. De zwaarste klappen vielen in Londen en Barcelona. De opnamevolumes daalden daar met respectievelijk 60 en 64 procent. Ook in de steden Parijs, Frankfurt en Düsseldorf daalden de opnamevolumes sterk, met meer dan 40 procent.

De grootste drijvers achter het groeiende opnamevolume in Amsterdam waren techbedrijven als vervoersplatform Uber, streamingsdienst Netflix en betaalplatform Adyen. Ook andere techbedrijven wisten onze hoofdstad te vinden. Daarmee profileert Amsterdam zich steeds meer als techstad, aanvullend op een al sterke financiële en zakelijke dienstverlening. Dat biedt kansen, want de ICT- en techsector bleek in 2020 bestand tegen de coronacrisis en wist te groeien waar andere sectoren krompen.