Aantal makelaars sinds 2012 met 20% toegenomen

In het eerste kwartaal van 2020 telt Nederland 19,7 procent meer makelaars dan aan het einde van de kredietcrisis, begin van 2012.

Daarmee steeg het aantal makelaars fors sneller dan de woningvoorraad, die in dezelfde periode met 5,8% toenam. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Offerte.nl, dat trends in de makelaardij in Nederland in kaart bracht.
De toename van het aantal makelaars is het sterkst zichtbaar in de Randstad. Zo steeg het aantal Noord-Hollandse makelaars met ruim 25 procent. Dit terwijl de woningvoorraad in de Randstad toenam met 9 procent. Ook in de provincie Utrecht is sprake van een grote toename (ruim 20 procent), terwijl de woningvoorraad hier is toegenomen met 11,8 procent.
In de provincies Zuid-Holland en Flevoland nam het aantal makelaarsbedrijven sinds het einde van de kredietcrisis toe met respectievelijk 16% en 17,5%.
In de drie noordelijkste provincies is het aantal makelaarsbedrijven sinds 2012 juist afgenomen. Ondanks dat ook in deze provincies de woningvoorraad toenam, daalde het aantal makelaardijen in Groningen (-1,6%), Drenthe (-6,9%) en Friesland (-5,3%).