AI waarschuwt voor nieuws dat vastgoedportefeuilles kan beïnvloeden

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft een Early Warning System voor de commerciële vastgoedsector gelanceerd, een geavanceerd AI-systeem dat krantenkoppen in de gaten houdt en klanten waarschuwt voor nieuws dat hun portefeuilles kan beïnvloeden.

Het systeem integreert de eigen gegevens van de klant met de uitgebreide CRE-datasets van Moody’s, wat ontwikkelaars, beleggers, vermogensbeheerders en investeringsmanagers in staat stelt om snel een stresstest op hun portefeuilles uit te voeren en potentiële risico’s te herkennen. Waarschuwingen worden ook verstuurd wanneer er wijzigingen plaatsvinden binnen de CRE-gegevens van Moody’s, zoals nieuwe vermeldingen van portefeuille-eigendommen of veranderingen in het kredietprofiel van huurders.

“Met ons GenAI-aangedreven Early Warning System stellen we klanten in staat om op toekomstige uitkomsten te anticiperen door complexe omstandigheden en mogelijkheden met elkaar te verbinden en ervoor te zorgen dat ze de relevantste resultaten ontvangen”, zegt Luis Amador, general manager Commercieel Vastgoed bij Moody’s. “Door risicobeoordelingen en analyses te automatiseren, wordt wat vroeger uren of dagen duurde om handmatig te berekenen, teruggebracht tot enkele seconden of minuten. Deze transformerende technologie helpt onze klanten om sneller en met meer vertrouwen beter geïnformeerde beslissingen te nemen.”

Cruciaal moment

Een scan van recent nieuws toont verschillende voorbeelden van hoe deze mogelijkheid benut had kunnen worden. Zo kondigde Macy’s dit jaar de sluiting van verschillende warenhuizen in de VS aan, wat veel aandacht trok. Als dit nieuws vandaag zou uitkomen, zouden Moody’s-klanten met die huurder in hun commerciële vastgoedportefeuille nu gewaarschuwd worden door het nieuwe Early Warning System. De mogelijkheid stelt klanten in staat te bepalen of dit nieuws hun netto operationeel inkomen, dekkingsratio's voor schulddienst en loan-to-value ratio’s beïnvloedt.

 De ontwikkeling van het Early Warning System komt volgens Moody’s op een cruciaal moment voor de sector. ‘De COVID-19-pandemie veroorzaakte in 2020 schokgolven door de economie en luidde een nieuw tijdperk van werken in. Ondanks dat we vier jaar verwijderd zijn van het begin van de pandemie, blijven er onzekerheden bestaan voor bepaalde eigendomstypen, zoals kantoren, aangezien hybride werkmodellen de norm werden en de vraag naar ruimte als gevolg daarvan afnam. Nu meer dan ooit richten professionals in de CRE-industrie zich op het identificeren en beperken van risico's en vertrouwen ze op innovatieve technologische oplossingen om dit te doen’, aldus de kredietbeoordelaar.