ABN Amro: huizen stijgen volgend jaar gemiddeld 10% in prijs

ABN Amro verwacht dat volgend jaar koopwoningen gemiddeld 10% in prijs stijgen; een verdubbeling van de raming eerder. De stijging hangt volgens de economen van de bank samen met het gebrek aan woningaanbod.

Naar verwachting daalt het aantal transacties komend jaar met 10%. Het aantal transacties staat onder druk doordat er maar weinig woningen te koop staan. Dit maakt het voor kopers lastig een geschikte woning te vinden. 

Wel houdt ABN Amro rekening met een mogelijk einde aan de daling van de hypotheekrente. Door toegenomen inflatie loopt de rente op de financiele markten op. Stijging van de hypotheekrente zou zomaar kunnen samenvallen met nieuwe maatregelen vanuit Den Haag. "Een volgende regering kan de problemen op de woningmarkt niet negeren. De kans bestaat dat er opnieuw heilige huisjes omvallen, bijvoorbeeld ten aanzien van de fiscale behandeling van de eigen woning", aldus de economen.

Voor dit jaar rekent ABN op een prijsstijging van gemiddeld 15%. In vergelijking met andere landen ligt de prijsstijging in Nederland hoog. Bovendien zijn er hogere uitschieters, zowel naar boven als naar onderen. "Dat is een nadeel, want dit draagt bij aan het ontstaan van zogenaamde pech- en geluksgeneraties met forse verschillen in vermogensopbouw. Daarnaast hindert het de mobiliteit op de huizenmarkt, wat het economisch groeipotentieel verlaaagt. Dat voedt de politieke onvrede,"aldus de bank. 

Ondanks de prijsstijgingen, is de woningmarkt volgens ABN in historisch perspectief nog steeds relatief goed betaalbaar. Als de netto woonlasten worden afgezet tegen het netto inkomen, dan is een koopwoning voor een eigenaar met een annuitaire lening relatief betaalbaar en voor mensen met een aflossingsvrije lening betrekkelijk goedkoop.  

img
Redacteur
Profiel