ABN Amro: bouwsector herpakt zich in 2022

Na een krimp dit jaar, zal de bouwsector zich in 2022 herpakken.

Zo voorspellen economen van ABN Amro. Zo zal de woningbouw volgend jaar naar verwachting met 5% groeien. “De woningbouw heeft dit jaar nog last van de stikstofproblematiek. Als gevolg van de opgelegde beperkingen zijn veel minder vergunningen afgegeven dan gezien het hoge woningtekort noodzakelijk is. Nu de overheid de grootste hobbels voor de woningbouw wat betreft de stikstofproblematiek heeft weggenomen door onder andere de maximumsnelheid op de snelwegen te verlagen, is de verwachting dat de woningbouw in 2022 weer flink groeit”, aldus sectoreconoom Madeline Buijs. De coronacrisis heeft weining inpact op woningbouwplannen. 

De hoge verwachtingen voor de woningbouw staan volgens ABN Amro in schril contrast met die voor de utiliteitsbouw, waar de vraag naar nieuwe gebouwen minder groot is. Dit ten eerste omdat door maatschappelijke veranderingen als gevolg van het coronavirus minder vraag zal zijn naar nieuwe kantoren en winkels. Naar andere typen gebouwen zoals distributiecentra blijft de vraag stevig, maar ook daar loopt de bouw aan tegen de beperkingen als gevolg van de stikstofmaatregelen.

De verwachting dat er minder bouwprojecten op de markt komen, kan volgens ABN Amro positief uitpakken voor het bouwend bedrijfsleven. Bouwkosten zullen minder hard stijgen, wat gunstig is voor de marges. “Meer rust in de bouw biedt kansen voor ondernemers”, aldus Buijs.

  

 

img
Redacteur
Profiel