De komende jaren zijn in Nederland jaarlijks zeker 50.000 nieuwe woningen nodig om de snelle groei van het aantal huishoudens bij te houden, maar door haperend lokaal overheidsbeleid dreigt dit volume op geen stukken na te worden gehaald.
De komende jaren zijn in Nederland jaarlijks zeker 50.000 nieuwe woningen nodig om de snelle groei van het aantal huishoudens bij te houden, maar door haperend lokaal overheidsbeleid dreigt dit volume op geen stukken na te worden gehaald.
Dat zei Henk Jagersma, IVBN-voorzitter en directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, gisteren tijdens het jaarlijkse Vastgoedsymposium van JLL. Jagersma deed zijn uitspraak tegen de achtergrond van research van JLL waaruit blijkt dat de belangstelling van buitenlandse beleggers om in Nederland te investeren inmiddels groot is.
Jagersma zei dat ook institutionele Nederlandse beleggers met een direct mandaat van een kleine € 2 mrd graag in Nederlands vastgoed willen investeren en dat dit een geweldige stimulans voor de economie kan betekenen.
Jagersma vreest tegelijk dat er veel te weinig goed product beschikbaar is om aan dat aanbod aan kapitaal voldoen. Dat is zeker in de woningmarkt het geval, in de grote steden in de Randstad en dan met name in Amsterdam. Hier zien we een grote toename van een- en tweepersoonshuishoudens, een grote vraag van jongeren en ouderen die graag in de grote steden willen wonen. ‘Amsterdam zou zijn productie naar 18.000 woningen per jaar moeten opschroeven, een verdrievoudiging van de huidige productie.’ Ook in Den Haag, Utrecht en Rotterdam moet de productie met vele duizenden woningen omhoog. Jagersma voorspelde stijgende schaarste en scherp stijgende (huur)prijzen als de woningmarkt in deze steden niet wordt verruimd. ‘Wat dat betreft hebben buitenlandse beleggers die nu woningportefeuilles kopen in Nederland gelijk met het potentieel voor huurstijgingen. Maar of dit leidt tot een gezondere woningmarkt valt te betwijfelen.’
Jagersma zei dat de praktijk dat gemeenten stedelijke woninglocaties Europees willen aanbesteden leidt tot hoge kosten voor beleggers en grote vertragingen voordat projecten van de grond komen. Hetzelfde geldt voor de wijze waarop het Rijk zijn overtollige vastgoed tracht te verkopen. Dit leidt tot zeer lage biedingen, procedures die moeten worden overgedaan en opnieuw vertraging. Jagersma: ‘Bij de overheid heerst een cultuur van angst, waarbij men wordt afgerekend op fouten, niet op resultaten.’ De IVBN-voorzitter bepleit ‘meer urgentie voor het dossier woningmarkt, waarbij beleggers en overheid veel meer samen gaan optrekken’.