Rick Fedrizzi: ‘Gezonde gebouwen winnen aan kracht’

De tweede golf van duurzaamheid draait om gezonde gebouwen. Wereldwijd investeren steeds meer partijen in gebouwen en locaties waarbij de mens centraal staat

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

Rick Fedrizzi, ceo van het International Well Building Institute (IWBI), maakte tijdens een bijeenkomst van het Blue Building Institute (BBI) in Amsterdam bekend dat er momenteel bijna 47 mln m² aan gebouwen gecertificeerd is onder de zogenoemde Well-bouwstandaard. ‘Dat gaat hand in hand met de groei van het aantal professionals die adviseren over gezonde gebouwen. Inmiddels is het aantal Well Accredited Professionals (AP’s) inclusief geregistreerde kandidaten gestegen tot meer dan 10.000. Dat toont de groei aan van de wereldwijde beweging die ervan uitgaat dat mensen beter gedijen dankzij betere gebouwen, gemeenschappen en sterkere organisaties. ’

Meten gezondheid
De verschuiving die plaatsvindt houdt in dat qua duurzaamheid niet alleen wordt gekeken naar de prestaties van het gebouw, maar dat juist de gebruikers en hun functioneren in het gebouw centraal worden gesteld. Deze beweging wordt zowel nationaal als internationaal omarmd, gezien de ontwikkeling van diverse nieuwe certificatiesystemen en beoordelingsinstrumenten zoals Well, Fitwel en Reset. Met name de Well-certificering, ontwikkeld in de VS, krijgt wereldwijd steeds meer voet aan de grond.

Fedrizzi ziet het aan de ontwikkeling van het aantal projecten waarmee het IWBI te maken heeft: ‘Er zijn inmiddels meer dan 4000 Well-projecten in bijna 60 landen en het gaat om alle types vastgoed, zoals kantoren, scholen, hotels en woningen. Dit betekent dat we nu echt het verhaal aan het veranderen zijn over hoe we de plekken waar we onze tijd besteden ontwerpen en managen. We bouwen daarbij voort op het werk dat de afgelopen 25 jaar is gedaan om de prestaties van gebouwen te verbeteren.’

Versnelling Well-projecten
Afgelopen jaar was er sprake van een forse versnelling in het aantal Well-projecten; er werden vier keer meer projecten geregistreerd voor Well dan tijdens heel 2018. Well werd in 2014 geïntroduceerd en in de eerste vier jaar werd het label toegekend aan ruim 23 mln m² aan gebouwen. De verdubbeling van dat metrage in 2019 is een signaal dat de markt verandert.

Volgens Fedrizzi is Nederland een van de koplopers in de ‘tweede golf’ in duurzaamheid. Inmiddels zijn er 64 projecten in Nederland gecertificeerd of geregistreerd voor Well. Een van die gebouwen is het net opgeleverde kantoorgebouw The Flow in de Amsterdamse Houthavens, ontwikkeld door To Be Developed, dat een Well Gold-certificaat ontvangen heeft. Fedrizzi wijst op Nederlandse partijen als Vesteda, CBRE Global Investors, BAM/AM en Edge Technologies, die het voortouw nemen bij het realiseren van gezonde ontwikkelingen.

Over het IWBI
Rick Fedrizzi is ceo en voorzitter van het International Well Building Institute (IWBI), een van de bedrijven die het publieke belang combineren met winstgevendheid en particulier kapitaal benutten voor een groter doel. Ook is hij oprichter van de US Green Building Council (USGBC) en voormalig ceo van de Green Business Certification Inc. (GBCI), non-profitorganisaties die goed presterende gebouwen en gemeenschappen promoten.

Het IWBI beheert de Well Building Standard (Well), een op prestaties gebaseerd systeem voor het meten, certificeren en bewaken van functies van gebouwen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van de mensen die er wonen, werken en leren. Het heeft zich ertoe verbonden 51% van de nettowinst die wordt geboekt met Well-certificatieprojecten te gebruiken voor liefdadigheid en investeringen gericht op gezondheid, welzijn en de gebouwde omgeving.

Het IWBI organiseert eind maart de eerste Well-conferentie in Scottsdale, Arizona, die is bedoeld om diverse sectoren samen te brengen.