DEAL Focus: Doorbraak Aziatische beleggers in Nederland

Het jaar 2015 is begonnen met een doorbraak wat betreft de investeringen van Aziatische beleggers in Nederlands vastgoed.

Het jaar 2015 is begonnen met een doorbraak wat betreft de investeringen van Aziatische beleggers in Nederlands vastgoed.

Duitse beleggers, Angelsaksische investeerders en investeerders uit andere Europese landen zijn al decennia aanwezig op de Nederlandse vastgoedmarkt, maar Aziatische beleggers tot nu toe nauwelijks.

De eerste grote directe kantoorbelegging van een Aziatische belegger in Nederland is nu echter een feit: de Chinese investeerder First Sponsor Group koopt samen met Aziatische private beleggers voor € 51,5 mln kantoorgebouw Zuiderhof I (huurder: advocatenkantoor Van Doorne) in Amsterdam van AEW Europe. First Sponsor is een beursgenoteerd Chinees bedrijf met als grootaandeelhouders de Hong Leong Group (een van de grootste vastgoedinvesteerders in China) en Tai Tak Estates. First Sponsor en partners willen verder investeren in Nederland.

Er stroomt groot geld naar Nederland. Zo participeerde een Japanse belegger eerder in het ASR Dutch Prime Retail Fund. Het Japanse fonds neemt een belang van liefst € 250 mln ofwel 19% in het totale Prime Retail Fund, dat een omvang van zo’n € 1,3 mrd heeft.

Aziatische institutionele beleggers hebben over het algemeen een lage allocatie naar vastgoed wegens de tot voor kort strenge regulering, vooral bij investeringen buiten de landsgrenzen. De meeste internationale investeringen werden gedaan in liquide beleggingen zoals aandelen, staatsleningen en bedrijfsobligaties. Die situatie verandert nu in China, Zuid-Korea, Taiwan en andere Aziatische landen. Toezichthouders staan nu toe dat institutionele beleggers direct investeren in het buitenland en een hogere exposure krijgen in buitenlands vastgoed.

Adviseur CBRE voorspelt dat de toenemende waarde van het vermogen van Aziatische verzekeraars gecombineerd met toenemende liberalisatie leidt tot een forse extra internationale instroom van middelen naar vastgoed. De directe en indirecte beleggingen zouden opgeteld gaan om circa € 66 mrd dat internationaal tot 2018 moet worden weggezet.

Aziatische beleggers gingen de afgelopen jaren eerst naar de bekende bestemmingen Londen, Parijs of Frankfurt. Maar de aanvangsrendementen in Londen en Parijs zijn nu wel heel laag geworden. Met zijn goede geografische ligging, een stabiele economie tussen de grote landen, de Rotterdamse haven en veel buitenlandse bedrijven, heeft Nederland sterke argumenten in handen voor een investering.

Ook de combinatie met huurcontracten die gekoppeld zijn aan de inflatie vinden Aziatische beleggers aantrekkelijk. Sterk aan de Nederlandse markt is ook dat er relatief weinig concurrerende beleggingen zijn, vergeleken met andere Europese locaties waar nog steeds nieuwe vastgoedprojecten uit de grond worden gestampt.

In de zoektocht naar stabiele inkomensstromen zoeken Aziatische beleggers naast kantoren en winkels ook vaak naar hotels. De afgelopen tijd hebben zij in de grote Europese steden een reeks hotelaankopen gedaan. Hotels hebben over het algemeen langere huurcontracten dan andere soorten vastgoed. Ook de Nederlandse en dan met name de Amsterdamse hotelmarkt is nu nadrukkelijk in het vizier van de Aziatische beleggers.