Wereldhave koopt voor € 730 mln aan Corio-winkelcentra in Nederland

Klépierre en Wereldhave zijn tot een deal gekomen voor de overname van negen winkelcentra in Nederland voor € 730 mln. De centra zijn buiten de vier grote steden gelegen en zijn middelgrote stadsdeelcentra of wijkcentra met boodschappenfunctie.

"Klépierre en Wereldhave zijn tot een deal gekomen voor de overname van negen winkelcentra in Nederland voor € 730 mln. De centra zijn buiten de vier grote steden gelegen en zijn middelgrote stadsdeelcentra of wijkcentra met boodschappenfunctie.

Het gaat om: Nieuwegein – Cityplaza I enI3, Heerhugowaard – Middenwaard, Tlburg – City Centre Tlburg4, Rijswijk – In de Bogaard, Amersfoort – Emiclaer, Arnhem – Presikhaaf, Dordrecht – Sterrenburg, Zoetermeer – Oosterheem, Zwolle – Stadshagen.

Inclusief transactiekosten vertegenwoordigt de deal een waarde van € 770 mln en wordt 236.000 m² van eigenaar gewisseld. De netto huurinkomsten bedragen € 44 mln, Wereldhave koopt tegen circa 6% aanvangsrendement.

Met de verkoop ontdoet Klépierre zich van een deel van de portefeuille van het voormalige Corio dat het vorig jaar heeft overgenomen. Het betreft de centra die niet in het profiel van Klépierre passen. Het fonds richt op zeer dominante winkelcentra van zeer grote omvang.
Wereldhave heeft juist een heroriëntatie achter de rug waarbij het zich concentreert op middelgrote winkelcentra waarbij de boodschappenfunctie bepalend is.

Wereldhave geeft aan dat bij tenminste Dordrecht en Arnhem herpositionering nodig is met € 15 mln aan investeringskosten. De rest is redelijk up-to-date, zegt Wereldhave maar heeft wel impulsen nodig om op het bezettingsgraadniveau van Wereldhave zelf te komen. De gemiddelde bezettingsgraad van de gekochte portefeuille ligt op 94% terwijl de huidige portefeuille van Wereldhave door hands-on management inmiddels op 97,5% in Nederland zit.
Wereldhave zegt in 2018 de huurinkomsten van de aangekochte portefeuille met € 3 mln tot € 5 mln hebben verhoogd.

Wereldhave gaat de koopsom betalen door nieuwe aandelen uit te geven waarmee het € 250 mln wil ophalen. Daarnaast wordt de schuldpositie vergroot van 35% naar 44%.
Om die schuldpositie weer te verkleinen gaat er voor € 250 tot € 350 mln aan vastgoed in de verkoop. Onder andere de kantoren in Parijs zijn te koop.

Met de aankoop groeit de portefeuille van Wereldhave tot in totaal € 4 mrd. Vorig jaar werd al een grote sprong gemaakt door een bulk winkelcentra in Frankrijk over te nemen van Unibail-Rodamco voor € 850 mln.
Ceo Dirk Anbeek heeft met de presentatie van de jaarcijfers dit jaar aangegeven dat hij liever de organisatie de tijd wilde gunnen zich aan te passen aan de vergroting van de portefeuille in Frankrijk, maar dat hij koopkansen ook niet zou laten lopen.

Betrokken bij de deal zijn Goldman Sachs als sole global coördinator en Kempen & Co en ING. CBRE was commercieel adviseur en Allen & Overy, Houthoff Buruma en Boekel waren de juridische adviseurs."