Renovatie eerste deel hoofdkantoor Siemens is gereed

De renovatie van het eerste deel van het hoofdkantoor van Siemens in Den Haag is gereed. Dit deel van het 29.000 m² vvo grote complex, eigendom van een door PingProperties gemanaged fonds, heeft een LEED Gold label gekregen.

Het hoofdkantoor van 29.000 m² wordt gerenoveerd in twee delen; een deel van ca. 15.000 m² en (vervolgens) een deel van ca. 14.000 m². Het eerste deel van ca. 15.000 m² heeft inmiddels het LEED Gold Label gekregen. De certificering voor het LEED Gold Label van het tweede deel van 14.000 m² meter loopt nog.

JHK Architecten en Deerns raadgevende ingenieurs hebben het plan voor de renovatie in opdracht van Siemens Nederland gemaakt. De uitvoering en het beheer en onderhoud tot 2025 is in handen van BAM HABO. De renovatie heeft betrekking op het karakteristieke hoofdkantoor uit 1972 (Gebouw H) en de uitbreiding uit 1993 (Gebouw K/R). Bij de renovatie van het complex (totaal 34.400 m² bvo met een verhuurbaar oppervlak van circa 29.000 m²) zijn de gebouwen opgewaardeerd naar het uiterst duurzame LEED Gold-label.
Het complex is in 2013 gekocht door PingProperties, waarbij Siemens de kantoorgebouwen langjarig blijft gebruiken via een sale-and-lease-back-constructie. De uitvoering is gestart begin 2014. Gebouw H is in december 2015 opgeleverd, de oplevering van het gehele complex vindt deze maand plaats

Al decennia lang huist Siemens Nederland in het gebouwencomplex aan de Prinses Beatrixlaan te Den Haag. Het is begin jaren 90 gerenoveerd door deJong Hoogveld deKat, zoals JHK Architecten destijds heette. Toen is ook het nieuwe gebouw K/R toegevoegd. Siemens Nederland heeft zich teruggetrokken uit gebouw K/R en vestigt zich volledig in gebouw H. Het bijna 16.000 m² grote gebouw uit de jaren '90 komt daarmee vrij voor verhuur aan derden.

Bij deze renovatie diende het volledige gebouwencomplex te worden voorzien van het uiterst duurzame Leed Gold-label. Een Amerikaanse duurzaamheidsclassificering die in Nederland tot nu toe slechts op een aantal nieuwbouwprojecten en op één ander renovatieproject is afgegeven. In een later stadium heeft JHK tevens opdracht gekregen om het nieuwe interieur voor Siemens te ontwerpen. Die moet het nieuwe werken faciliteren voor zo’n 1250 medewerkers en de corporate identity van Siemens uitstralen.

Ten behoeve van de cascorenovatie zijn de drie torens van gebouw H intern volledig gestript. De gevels op de verdiepingen zijn behouden omdat deze reeds tijdens de renovatie van begin jaren '90 zijn vervangen. De gevels op begane grond zijn echter nog uit de jaren '70 en zijn om energetische redenen wel vervangen. De nieuwe puien zijn volledig in het beeld van de oorspronkelijke architectuur ontworpen, waarbij de karakteristieke vlakke puidetaillering uitgangspunt is geweest. Na het verwijderen van asbest zijn alle binnenwanden, plafonds en een groot deel van de installaties verwijderd. Wanden, vloeren en plafonds en de installaties zijn vernieuwd.