DEAL Focus: PingProperties koopt hoofdkantoor Siemens voor € 77,5 mln

DEN HAAG - PingProperties betaalt € 77,5 mln voor de aankoop van het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens in Den Haag, dat via een sale-and-lease back voor 12 jaar is teruggehuurd door Siemens. Dat is in de markt vernomen. DEAL Focus 26-9-2013

DEN HAAG - PingProperties betaalt € 77,5 mln voor de aankoop van het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens in Den Haag, dat via een sale-and-lease back voor 12 jaar is teruggehuurd door Siemens. Dat is in de markt vernomen.

DEAL Focus 26-9-2013


De verkoop van de gebouwen in het complex Beatrixpark in het gelijknamige Beatrixkwartier is een van de grotere deals in de Nederlandse kantorenmarkt dit jaar, zeker in de Haagse markt. Opvallend is dat bij de deal vreemd vermogen wordt geleverd door een Duitse bank, de Berlin-Hannoversche Hypothekenbank. Het is wederom een signaal dat Duitse banken weer actiever worden in Nederland.
PingProperties zal het fonds inbrengen in het nieuwe fonds PingProperties Corporate Office fund VII. PingProperties zal als onderdeel van de deal fors investeren in het pand om het te verduurzamen en geschikt te maken voor het nieuwe werken.
Al langer was bekend dat Siemens op zoek was naar een koper voor het gebouw, als onderdeel van de strategie van de multinational om wereldwijd zijn vastgoedportefeuille af te bouwen. ‘Wij investeren ons geld liever in onderzoek naar nieuwe duurzame producten dan dat we het in stenen vastzetten’, liet bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland vanmiddag in een persbericht weten. Siemens werd bij de verkoop van het complex geadviseerd door Jones Lang LaSalle en Houthoff Buruma. Loyens & Loeff, PwC en CVO Groep adviseerden koper PingProperties.
Wat Siemens voor huur gaat betalen is niet bekend gemaakt, maar onlangs werd in hetzelfde gebied een deal (AT&T) gedaan van € 185 per m², met ‘marktconforme’ incentives. De investering omvat het Nederlandse hoofdkantoor van Siemens, bestaande uit 4 gebouwen ter grootte van in totaal bijna 30.000 m² verhuurbaar vloeroppervlak en 542 parkeerplaatsen. Siemens heeft haar Nederlandse hoofdvestiging al sinds 1879 in Den Haag. Op de huidige locatie aan de Prinses Beatrixlaan is Siemens sinds 1972 gevestigd.
Onlangs heeft de gemeente Den Haag de doelstelling bekendgemaakt dat het Beatrixkwartier de komende jaren wordt ontwikkeld tot een duurzaam gebied. Voor die verduurzaming wil men gebruikmaken van het Breeam-NL Gebied duurzaamheidskeurmerk. Als onderdeel van de koop is afgesproken dat de gebouwen worden geüpgraded naar het Leed Gold-label en worden ingericht volgens het zogenoemde Siemens Office Concept (het nieuwe werken).